Zero waste livsstil – 3 lätta knep att börja med

zero waste

Plast som vi vet är extremt dåligt både för oss och för miljön. Jag har skrivit ett tidigare inlägg om plast här. Men för att inte bli överväldigat av allting, för det är lätt att man blir det. Kan man börja litet, börja med små förändringar och öka i takt med att det känns bekvämt. Jag blir i alla fall överväldigat när jag läser om allting som är farligt och allting som kan hända, så vet jag inte i vilket ändå jag ska börja. Då blir också risken att jag inte gör någonting alls. 

Jag började så smått med att tänka över min konsumtion och min relation till saker ungefär samtidigt som jag skrev det här inlägget. Det är inte zero waste, men det handlar om att tänka efter vad man har för saker och hur man kan tänka innan man tanklöst bara skaffar nya. 

För ett tag sedan började jag ett samarbete med Gram Malmö. Det är en zero waste affär och konceptet bygger på att minimera sitt avfall drastiskt. Speciellt plast. Så i affären finns ingen plast och det bygger på att du ska ta med dina egna behållare som du fyller. Men det finns också papperspåsar man kan fylla. Det som finns på Gram fraktas dit utan plastförpackningar.

Jag försöker tänka på vad jag lämnar efter mig i form av avfall. Mest tänker jag på matavfall, eftersom det är faktiskt det jag lämnar mest spår av. Men också på vad jag konsumerar. Speciellt när man har barn finns det en uppsjö av prylar som letar sig in i ens hem. Jag kommer att i del två skriva om just matavfall och ge er recept som följer zero waste konceptet. 

Här är mina bästa tips för att börja. Småskaligt. 

01. Vattenflaska av plast – Byt ut mot exempelvis en från klean kanteen eller liknande. Det är bättre både för dig och för miljön

02. Take away kaffe – Ta med din termosmugg och fyll på den. Detta är för övrigt någonting jag måste bli mycket bättre på.

03. Plastpåsar – Byt ut mot tygkassar. Frankrike har förbjudit plastpåsar. Nu tänker säkert många, men vad ska jag slänga soporna i? Det gör även jag. Där har jag inte kommit på ett bättre alternativ än att köpa tunnare variant på rulle. Eftersom de är tunnare har det inte gått åt lika mycket olja i tillverkningen. Skona har en miljövänlig variant.  

Vad har ni för tips för att minska ert avfall?

 

 

 

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *