Zero Waste livsstil – hur gör man med maten?

zero waste food

Zero Waste när det kommer till matavfall tycker jag är absolut svårast. Dels att köpa plastfritt. Men det verkar även vara någoting gentiskt inneboende i mig, att göra mat till ett dussin personer. Vi är tre, portionsmässigt två, i bästa fall!

Men det kan komma någon på spontan besök och då måste det finnas tillräckligt med mat! Jag har accepterat läget och lär mig sakta men säkert vad jag kan göra med resterna i stället.

Det här inlägget har jag utgått från allas vår favorit, fredags tacos och fredagsmys. Vi har i vår familj experimenterat med olika vegetariska alternativ till köttfärs. Det som både har bäst textur och smak är soyafärsen. Vilket är fantastiskt, för dels kan jag köpa den i lösvikt hos Gram, men det är också en torrvara som jag kan ha i skåpet. Utan att den blir dålig på några dagar. Den har lång hållbarhet.

Det här gör vi våra fredagstacos.  Hur man bäst kan göra om en rätt till fler rätter, eller bara att ta hand om resterna hittar du nedan.

Zero waste
Skriv ut
Fredagstacos
Portioner: 4 pers
Ingredienser
  • 3-4 dl ris
TACOKRYDDOR: 1 tsk Chili, Flingsalt, mald Koriander, Paprikapulver, Spiskummin, mald svartpeppar
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 3 dl sojafärs
  • 2 dl kikärtor
  • 2 dl svarta bönor
  • 1 msk tomatpuré
SALSA: 2-3 finhackade tomater, 1 msk olivolja, 1 msk vinäger, 1 msk hackad persilja, 1-2 klyftor vitlök, 1 tsk salt
  • 1,5 dl riven ost
  • 1-2 dl créme fraiche
Instruktioner
  1. BÖNOR

    Börja med att blötlägga kikärtor och svartbönor för sig över natten. Byt sedan vatten och koka i 60 respektive 45 minuter i saltat vatten. 

    TORTILLABRÖD

    Blanda ihop de torra ingridienserna och blanda ner olja och vatten. Rör tills en smidig deg bildats.

    Täck över och låt degen vila i 30 min

    Dela degen i 20  eller 10 bitar för större bröd bitar. Kavla varje degboll i lite mjöl tills den är 2-3 mm tjock.

    Grädda i torr stekpanna på medelhög värme ett par minuter på varje sida. Linda in bröden i en kökshanduk. Ska du inte äta dem direkt, kan du först ha en torr handuk och en lätt fuktad handuk runt bröden. 

    Koka ris

    Koka sojafärsen i ca 15 min och låt rinna av. Stek sedan i stekpanna i olivolja och tillsätt kryddorna, pressad vitlök och allra sist bönor.

    SALSA

    Hacka toamterna till både tacotillbehör och salsa. Blanda ihop ingridienserna till salsan.

    GUACAMOLE

    Mosa avokadon till guacamolen och tillsätt pressad vitllök, limesaft, koriander och salt.





 

Det blir alltid väldigt mycket mat över. Har jag mycket grönsaker över är det lätt att pickla dem. Jag slänger ner gurka, spetskål, vitlök och rödlök i en lag och har den i kylskåpet. Salsan slänger jag ner i köttfärsen och gör chili på. Antingen gör jag då quesadillas, om det är mycket bröd över, burritos eller bara chili con carne med ris. Är vi väldigt trötta på texmex mat gör jag exemplevis stekt ris med grönsaker och en touch av asiatisk smak. Picklade grönsaker passar utmärkt till denna rätt också.

Rester av ris:

ca 3 dl kokt ris
1/2 röd lök
ca 1 tsk urkärnad och hackad röd chili
2 vitlöksklyftor
1 dl bönor
1/2 paprika
ca 100 g spetskål eller vilken kål man man än föredrar
1 tsk riven färsk/frusen ingefära
2 ägg
2 msk japansk soya
2 tsk sesamolja                        
1 dl hackade cashew eller jordnötter
                                                                     

De mesta innehållet går att återanvända från fredagens tacokväll.

Stek lök och chili i lite olja i några minuter.  Lägg i spetskål och paparika och  fräs i ytterligare 3-4 minuter. Tillsätt vitlök, ingefära och rör ner riset och rör om ordentligt.

Vispa äggen. Skjut grönsakerna och riset åt sidan i stekpannan så det blir ett hål i mitten. Häll ner äggen och låt stelna lite. Rör om och blanda sedan med innehållet i pannan. Häll över soya och sesamolja och rör om. Strö över hackade nötter.

Tortillabröd – Frys ner, eller använd som pizzabotten till helgens pizza. 

Avokado –  Just avokado verkar vara lite Murphy’s lag för mig. När jag vill ha dem gröna och fina är de antingen bruna eller omogna. Men när jag inte ska äta dem ännu är de helt perfekta. Vid sådana tillfällen tärnar jag dem och lägger i frysen. Perfekt till både guacamole och smoothies.

Persilja – Köper alltid en stor bunt och hackar ner och har i frysen.

Vitlök – Hackad vitlök som alltid är redo att plockas fram från frysen.

Chili – Samma sak här, hacka ner och ha i frysen.

Majs – Har alltid frusen majs hemma. Man kan också frysa överbliven burkmajs.

Kikärtor – Brukar mosa resterna och frysa ner och ha som bas till hummus.

Svarta bönor – Samma sak, mosa och smaksätt med lime, vitlök, olivolja och chili. Frys in.

Riven ost (händer sällan att det blir över) – Men utmärkt att frysa in eller till pizzan du gör av tortillabröd.

Istället för fryspåsar?

Det går alldeles utmärkt att frysa in mat i glas. Det enda du ska tänka på är att lämna ett par centimeter luft högst upp i burken eftersom maten utvidgas när den är fryst.

Eller styckfrysa. Sprid ut bär, majs, brödkrutonger mm på en bricka och ställ in i frysen. Flytta sedan över dem i glasburkar. Det gör att varje del har frusit styckevis istället för i en stor klump.

 

 

 

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *