Vegetarisk blomkålspizza med pesto

blomkålspizza

Jag har upptäckt blomkålspizza. För vad gör man när någon i familjen inte äter gluten? Men pizza är en favorit. Blomkålspizza har ju varit lite av en trend ett tag, men jag har inte börjar göra det förrän nyligen. Jag har provat mig fram och tagit fram ett recept som funkar så himla bra för vår familj. Det är så gott och vi äter det en gång veckan. Alla får välja vad de vill ha på den och den är desstom allergivänlig. Vilket gör det så exceptionellt bra att bjuda på!

Blomkålspizza

Du behöver till 2 pers

Botten:

1 medelstor blomkål

3 msk mandelmjöl

1 dl kikärtsmjöl

1 ägg

1 msk flingsalt

1 1/2 tsk chiliflingor

1,5 dl riven parmesan

Tomatsås:

2 -3 tomater

2 klyftor pressad vitlök

1 tsk svartpeppar

3 tsk torkad timjan

2 tsk balsamvinäger

1 tsk salt

 

pesto

Topping:

1 paket mozarella 

4-5 cocktai tomater

0,5 dl babyspenat

3-4 champinjoner

1 msk pesto

Handfull pinjenötter


Så här gör du:

Börja med att göra tomatsåsen till pizzan. Tärna tomaterna och koka upp på svag värme i ca 15-20 min. Tillsätt balsamvinäger och kryddor. Låt svalna. Vill du ha en len tomatsås, så mixa den i en mixer i någon minut. Annars använder du den som den är. Jag tycker att just till en blomkålsbotten passar det med lite mer rustik tomatsås. 

Riv blomkålshuvudet fint i en matberedare tills det blir blomkålsris. Krama ur så mycket vatten du kan ur blomkålen genom att forma bollar och pressa ut.

Blanda ihop alla ingredienser till pizzabotten i en skål. Klicka ut degen på bakplåtspapper och forma till 2 runda plattor, ca 2 cm.

Grädda pizzan i mitten av ugnen på 225 g i ca 10-15 minuter. Den blir lite ljust gyllene brun runt sidorna när den är klar. 

Bre på tomatsås och skiva mozarella, tomater, champinjoner. Lägg på mozarella, tomater och champinjoner. 

Grädda pizzan i mitten av ugnen ytterligare ca 10 minuter. Den bränns snabbt, så ha lite koll. Toppa med färsk babyspenat, flingsalt och pinjenötter och ringla över pesto.

Lyft försiktigt över pizzorna på en tallrik och servera genast!

 

blomkålspizza

 

Är du vegan? Du kan byta ut ägget mot 1 msk chiafrön och blanda med 3 msk vatten och blanda i degen. Samt ha vegansk ost i istället. 

Du kanske också gillar

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *