Tre fällor i hemmet när man har adhd

När man har adhd finns det vissa fällor som är värre än andra. Fällor som är så lätta att kliva rakt in i. Där hemma. Där man bor. Är det någon annan som känner igen sig i detta?

Leva med adhd

1. Stor städa/Sortera

Storstädning är ett djävulskt påfund. Missförstå mig rätt, jag tycker inte om när det är smutsigt hemma. Men att det är lite stökigt är väl ok? Men så kommer det här påfundet att stor städa och hitta ett hem till alla prylar, alltså sortera. Av någon outgrundlig anledning tar detta projekt ofta en hel helg.

Jag river ut allting ur skåp och lådor. Allt på en gång. Men på vägen till en hög från en annan hittar jag ett gammalt brev. Då måste jag läsa det. Just då. Brevet leder till boxarna med foton.

Usch, jag borde verkligen sortera in dessa i album också. Mina barn har varsin babybok. Bra då börjar vi detta också. Men jag vill ju gärna ha det fint som en scrapbook. Då tar vi fram det också.

Just det blommorna måste också planteras om.

Numera tar jag en sak i taget, kläder för sig och leksaker för sig exempelvis.

2. Det där med filter

Le boyfriend tittar ofta frågade på mig när jag berättar om konversationer med mina pojkar.   ”Sa du verkligen sådär?” Säger han. Han får tillbaka en frågade blick och jag söker igenom hjärnan efter svar. ”Ja” får jag ur mig. ”Hur så?” Jag hittar ingenting olämpligt i det jag sagt. Att jag pratar innan jag tänkt färdigt eller alls är ingenting ovanligt. Människor i min närhet är vana vid det och kan faktiskt uppskatta denna sidan. Men tydligen finns det konversationer jag inte ska ha med mina barn, speciellt min tweenie. Han ställer en fråga och jag svarar på den. Ingenting konstigt med det. Mitt icke filter har lite svårt att åldersanpassa.

3. Tv tittande 

Detta är ett problem för två av oss i familjen. Jag har nu slängt den vanliga tv-kabeln och har bara en apple-tv. För att annars sitter jag där och slö tittar. Flippar mellan kanalerna och hittar någonting att titta på. Någonting som inte ens är bra. Kan jag sluta titta? Nej, helt plötsligt är battlestar Galactica det bästa jag sett. För hjärnan hyperfokuserar. Jag kan inte ha tv:n på i bakgrunden och titta lite. Fokuset dras automatiskt dit. Trots detta, så hör jag mig själv säga till tweenien: ”Men snälla ät nu din frukost, varför kan du inte bara sluta titta. Det är ju dessutom ett program för småbarn. Du är väl inte tre?” Men jag kan inte heller sluta. Så vanligtvis har vi den inte på under morgonen när vi har bråttom iväg.

Du kanske också gillar

1 kommentar

  1. Battlestar Galactica är ett konstverk och det bästa du har sett, du bara lever i förnekelse. So say we all! ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *