Teater apan

När en god vän som man har känt sedan man var 14 år frågar om man vill gå på kostymdrama, är svaret givet. Så vi gick och såg Jane Eyre på intiman i Malmö. Jag älskar teater och Jane Eyre är en av mina favoriter.

13103399_10153972702947224_5049531564799075083_n

Den är till stor del självbiografisk, där liknelserna mellan Charlotte Brontë och hjältinnan Jane är slående. Den handlar om föräldralösa Jane som försöker göra upp med sig själv egentligen som kvinna. Hon förstår konventioner och religiösa regler, och kämpar mot sina upproriska känslor men att vara sann mot sig själv är oerhört viktigt för henne. Att inte kompromissa sig själv. Boken är nästan hundra år gammal, så jag ryser när det i början av pjäsen sägs: Är du en duktig flicka Jane?

Frågan syftar på om hon lever upp till de Viktorianska kraven på en kvinna. Bland annat att hon inte ska ta plats och göra som hon blir tillsagd.

Det går en ilning i mig. Även om väldigt mycket har ändrats till bättre har vi fortfarande en lång väg att vandra när det kommer till föreställningarna om kvinnor och deras beteende.

Jag hör det fortfarande i olika sammanhang. Men pojkar är pojkar, de är mer vilda i sin natur än pojkar. Mina flickor gillar lugna lekar. Visst kan det vara så att vissa pojkar föredrar andra lekar än vissa flickor, men jag tror inte att det är könsbetingat utan hur man är som person.

Jag har alltid varit vild, men tyckte också om att läsa och måla. Jag tror inte att en person alltid är på ett visst sätt. Man har olika sidor.

Jag ser det på mina söner, de har för det mesta ganska mycket energi och hörs mycket. Men finns även stunder av lugn.

Hur som helst pjäsen var bra, väldigt rolig på sina ställen men minus för musiken. Sällskapet var det bästa.

IMG_8210 IMG_8213

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *