Tapas och cava – tjejkväll deluxe

Tapas och cava aldrig kan bli fel! Häromkvällen bjöd jag in till tjejmiddag! Det var några som droppade av, men det är sådant som händer. Så vi blev inte så många. Utan det blev en liten intim tapaskväll.

tapas och cava

cava

Dessa kvinnor, alltså! Som vanligt hur underbart som helst. Jag känner mig så lycklig lottad att ha dessa fantastiska kvinnor runt omkring mig. Lika men ändå olika. Jag lär mig att se saker från andra perspektiv. Höra deras historier, som också blir till mina egna. Bli inspirerad av deras mod i olika vägval och hur starka alla är på sitt sätt. Mina kvinnor är min stam. Förutom dem som jag delar blodsband med, så är detta min stam. Det är i dessa sammanhang jag känner mig hemma. 

melon och prosciutto

Vi åt självfallet en massa mat. Ingen tjejmiddag är komplett utan tapas. Tapas är alltid en bra idé. Inte bara för att det är gott, men också för att man kan välja själv vad man vill äta. Fanns en uppsjö av varianter att välja mellan. Jag har valt ut några små juveler från kvällen.

Sparris med hyvlad parmesan

Jag har alltid smör, parmesanost och grädde i mitt kylskåp. Under våren gästspelar sparris som återkommande gäst. För vem älskar inte sparris? Jag har blivit helt besatt av dessa vackra gröna primörer. De är lika goda att fräsa i stekpannan, som en liten omgång på grillen. Lite smält smör och hyvlad parmesan höjer smaken till en ny nivå!

Du behöver:

1 bunt grön sparris 

50 gr smör

100 gr parmesan

Så här gör du:

Fräs sparrisen i ca 4 min i smör på medelsvärme i en stekapanna. Servera med hyvlad parmesan och strö lite flingsalt över. 

sparris

Aioli

Du behöver:

2 rumstempererade äggulor

3 dl rapsolja – ta gärna någon med mer neutral smak

1 msk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger (går bra med äppelcider vinäger också)

lite flingsalt

2 pressade vitlöks klyftor 

Så här gör du:

Vispa ihop äggulor, senap och vitvinsvinäger i en skål. Medan du visar, häll i rapsolja. Ha en fin stadig långsam stråle. Smaksätt med vitlök och salt.

TIPS

Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.

Om aiolin skär sig så behöver man inte börja om. Finns ett litet trick som kan rädda den. Lägg en äggula i en annan skål. Tillsätt sedan under vispning, den skurna aiolin. 

tapas

Italienska räkor

Du behöver:

150 gr räkor

0,5 dl hackad chili

0,5 dl hackad persilja

1 dl olivolja

3 pressade vitlöks klyftor

1 tsk malen svartpeppar

1 tsk malen rosé peppar

2 tsk flingsalt

1 msk citronsaft

Så här gör du:

Tvätta och rensa räkorna, låt dem torka lite. Hacka kryddorna och blanda alltihop tillsammans med olivolja och citronsaft. Blanda väl med räkorna. Låt det dra i kylen under några timmar för godast resultat. 

italienska räkor

Ingen kväll är komplett utan en dessert, det måste alltid finnas ett sött avslut. En kladdkaka serverad på ett litet annourlunda sätt visade sig vara uppskattat.  

Glutenfri kladdkaka med vaniljgrädde och kolasås

Du behöver:

1 dl Mandelmjöl

1 dl Kokosmjöl

2 dl Hallon

1 dl Kakao

150 g smör

3 rumstempererade ägg

1,5 dl kokossocker (går bra med strösocker också)

½ msk vaniljpulver

0,5 tsk flingsalt

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröa en form med mandelmjöl. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt sedan kokos och mandelmjöl under omrörning. Rör i vaniljpulver och flingsalt. Häll över i en form, och låt bakas i mitten av ugnen i ca 25-30 min. Om du är osäker, så stick ner en sticka i mitten. Kakan ska vara fast i sidorna och kladdig i mitten. Just dessa små godingarna stansade jag ut i två olika runda storlekar och placerade ovanpå varandra. 

Servera med vispad vaniljgrädde och lite kolasås. Dekorera med hallon och citronmeliss.  

glutenfri kladdkaka

 

 

 

 

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  1. Hade velat vara där, för det ÄR ju verkligen så som du beskriver det – kloka kvinnor, högt och lågt, massor av skratt OCH god mat. Måste ses snart! 💋

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *