Städmani – att följa Marie Kondo’s utmaning

städa

De senaste veckorna har jag verkligen haft städmani. På ett nästan lite maniskt sätt. Kanske inte lika mycket fokus på städ, som på att rensa och göra mig av med saker.

Min vän Marina, som också driver renlyx presenterade mig för Marie Kondo. Hon har en 7 dagars utmaning för att göra sig av med saker som inte ger en glädje i livet. Det hela bygger på en lite djupare filosofi från hennes bok. Jag ska berätta mer om det i ett inlägg senare i veckan.

Men i princip är det att man ska omge sig med vackra saker som man blir glad av. Vilket jag gillar. Det är helt i linje med hur jag vill leva.

Jag har aldrig riktigt samlat på saker. Att skänka bort saker, som kan hitta ett hem hos någon annan ger mig otrolig glädje. Dels på ett personligt plan, att någon annan kan ha användning för någonting som inte längre har en plats hos mig. Men också för miljön. Jag tycker om att byta saker.

Hur som helst, 7 dagars utmaningen går då på att rensa ut ordentligt.

DAG 1 

Ge bort kläder, skor och väskor som inte ger glädje. Vik och organisera det som blir över ordentligt. 

DAG 2

Gör plats i hallen för dagliga nödvändigheter.

DAG 3

Gör ordning i oredan på ditt skrivbord. Gör dig av med gamla papper och böcker. Men, jag måste säga, att om jag inte ger bort en bok, slänger jag den aldrig. Men å andra sidan skänker mina böcker mig oerhörd glädje.

DAG 4

Gör rent i kökshyllor och vardagsrumshyllor. Gör dig av med det du inte använder. 

DAG 5

Städa ur ditt badrumsskåp så att du bara har det nödvändiga kvar. 

DAG 6

Rensa och vik i ditt linneskåp.

DAG 7

Omorganisera och städa ur köksskåp och kylskåp.

Jag har nu gjort allt detta, och en del ska till mitt klädbytarpartaj på lördag och en hel har kunnat göra nytta i andras hem.

Det känns väldigt befriande måste jag säga. Nästan som att någon varit här och bränt salvia för att driva ut andar.

 

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *