Snabbmat att laga efter jobbet – när du inte har tid

Snabbmat för familjen

För dem flesta brukar matlagning efter jobb och diverse hämtningar vara något av en pärs. Tycker man dessutom inte om att laga mat kan detta vara något av ett litet helvete. Vilket jag förstår! Men det finns goda, hälsosamma rätter som går ganska så snabbt att laga. Jag delar idag med mig av mina två favoriter. Snabbmat behöver inte betyda att du kompromissar bort varken smak eller kvalitet på mat.

pasta med basilka

Pasta med tomat och basilikasås, 4 pers

Du behöver:

Pasta av valfri sort. Jag föredrar egentligen gnocchi, som är potatispasta. Men lillebror tycker inte om det.

1 burk tomatsås av bra sort, jag använder den från Mutti. Du kan också göra din egen av tomater. 

1 dl rivna morötter

1 gullök

2 vitlöksklyftor

1 handfull basilika

1 tsk malen svartpeppar

1 nypa flingsalt

1 nypa ströcker eller 1 klick honung (det hjälper nämligen till att höja smaken)

1/2 dl olivolja

Mozzarella att riva

Så här gör du:

Skala och riv morötter, fint. Halvera löken och skala vitlöken, fräs i olivolja tillsammans med rivna morötter. Tillsätt tomatsås, salt, peppar, basilika och socker. Låt vätskan koka bort lite och låt puttra under lock. Gör detta i ca 10 minuter. Ta bort vitlök och lök från såsen innan du ska servera. Koka under tiden pastan. Servera med riven mozzarella och färsk basilika. 

pasta med tomatsås

torsk med smör

Smörfräst torsk med spetskål och zucchini, 4 pers

Du behöver:

300 gr torskfilé

1/2 zucchini

1/2 spetskål

1-1,5 tsk flingsalt

1 dl persilja eller dill 

1 tsk malen vitpeppar

100-150 gr smör

5-6 medelstora potatisar

Så här gör du:

Koka potatisen. Strimla spetskål och skiva zucchini avlångt och tunnt. Smält hälften av smöret i pannan och fräs snabbt spetskål och zucchini. Fräs i ca 4-5 min och blanda. Tillsätt sedan hackad dill eller persilja och blanda. Strö över lite flingslat. Lägg upp på ett fat och ställ åt sidan så länge. Stek torsken i smör på hög värme. Ca 2-3 min på varje sida. Jag slatar och pepprar på den sidan som redan är färdigstekt, eftersom jag tycker att filén håller samman bättre då. Lägg upp på fatet med spetskål och zucchini. Fräs det sista av smöret tills det blir gyllenbrunt och häll över fisken. Servera med potatis. 

torsk i smör

 

 

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *