Snabba fisken med sommarsmaker

snabba fisken med sommarsmaker

Vad är svenska smaker? Svenska sommarsmaker? För mig är svensk mat rena smaker. Speciellt på sommaren finns det så mycket att tillgå. Det är då svensk mat smakar som allra bäst tycker jag. Svenska sommarsmaker… Alla örter, nypotatis, dill, gräddfil, smör. Det är för mig typiskt svenska smaker. Man krånglar inte till det.

För några veckor sedan var min fd svägerska S på besök och vi pratade mat. Närmare bestämt Svensk mat. Hennes kille ville att hon skulle ta med sig någonting typiskt svenskt med sig hem. Jag svarade knäckebröd. Men numera finns Ikea överallt i världen. All den där typiska maten som man kopplar ihop med Sverige finns att köpa där. Så klart är det inte samma sak som att bli bjuden på mormors goda köttbullar. Men mindre krångligt än att bära med sig en massa mat genom tullen. Hur som helst detta fick mig att fundera lite. Alla läsare kanske inte vet att jag är uppvuxen med det ungerska köket. Jag åt inte mycket svensk mat, och skolmaten var för mig förkastlig. Men jag älskade mandelfisken och ptatisbullarna. Jag hade en mormor som lagade mat hemma varje dag och gjorde det med bravur. Så typiskt för ungersk mat skulle jag säga är paprikan. Både i kryddform, men även den färska varianten.

Hursomhelst, jag lovade S att jag skulle skapa ett recept med svenska sommarsmaker som hon kunde bjuda sin kille på. Kravet var att det skulle vara enkelt. Jag gjorde bättre upp. Snabbt, enkelt i en len och härlig smaksymfoni. Visst låter det gott?

Smörstekt torskrygg med nypoatitissallad toppad med räkor och dill. 

Du behöver till fisken för ca 3-4 personer

500 gr torskrygg (går utmärkt med torskfilé)

150 gr smör, men helt ärligt ju mer desto bättre

2 tsk flingsalt

2 tsk rosépeppar

2-3 tsk citronsaft

4 msk dill

200 gr skalde räkor 

Till nypotatissallad behöver du:

250 gr tvättat nypotatis

2 dl créme fraiche 

2 msk majonäs

1 rödlök

salt och peppar

2 msk philadelphia med pepparrot

Så här gör du: 

Börja med att koka potatisen i saltat vatten med lite dill. Det brukar inte ta mer än 20 minuter för nypotatis. Men känn efter med en gaffel ifall den är mjuk. Skölj och låt svalna. 

Skiva löken i tunna skivor och blanda ihop créme fraiche, majonäs, philadelphia, salt, peppar och lök.

Blanda ihop röran med potatisen och låt det dra ihop sig. 

Värm stekpannan på hög värme och smält smöret. Salta och peppra torsken och  stek den snabbt i någon minut på varje sida. Så den får en brun och lite knaprig yta. Sänk värmen och stek ytterligare i ca 5 minuter.  

Stjälp upp på en tallrik och häll över smält smör. Lägg upp potatissallad. Toppa med grovhackad dill och räkor.

torskrygg med sommarsmaker 

 

 

 

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *