Smör och kärlek = kanelbullar

Kanelbullar

Efter år av experiment har jag skapat det perfekta receptet på kanelbullar. Förutom en massa kärlek innehåller det en massa smör. Sådär mycket att en nästan känner hur artärerna täpps igen. Det går inte att bortse ifrån att alla goda ting innehåller smör. Men å andra sidan sägs det att fett är bra för att hålla rynkor borta, så nu vet ni min hemlighet.

De är luftiga, mjuka och mycket goda om jag får säga det själv. Prova vettja!

Artärernas mardröm och välbefinnandes himmel:

  • 2 tsk malen kardemumma
  • 3 dl mjölk
  • 50 gr färsk jäst
  • 1 1/2 dl råsocker
  • lite lite salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 gr rumsvarmt smör (det ska vara väldigt mjukt)
  • 11 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling av bullarna
  • pärlsocker (om man vill)

Fyllning: 

  • 200 – 250 gr mjukt smör
  • 1 dl råsocker
  • 1 msk malen kanel
  • 3 tsk malen kardemumma

Börja med att ta ut smöret ca 20-30 min innan du börjar baka så att smöret är riktigt mjukt. Om en använder mjukt smör istället för smält smör i degen blir bullarna saftigare.

Värm mjölken till ca 37 grader tillsammans med kardemumma. (Är det för varmt bränner en jästcellerna och degen kommer inte att jäsa.)

Smula sedan ner jästen och lös det med mjölken. Ner med socker, salt och smör.

Tillsätt vetemjöl, ta ca 1-2 dl i taget och arbeta hela tiden med degen. Tills degen är smidig, vilket innebär att degen är elastisk, lättarbetad och inte kladdar.

Jäs under bakduk i 60 min. Jag brukar sätta bunken på spisen och sätta på ugnen på 200 grader. Värmen är nämligen ett plus för jäsningen.

Blanda ihop fyllningen och vispa ägget.

Stjälp upp degen på en bakyta, dela degen i två och kavla ut till en rektangulär platta.

På med fyllningen över hela och rulla ihop till en rulle och skär i 4-5 cm tjocka bitar. På med godingarna på en bakplåt och täck över med bakduk och jäs ytterligare en timme.

Pensla med ägg, strö på pärlsocker om det önskas och skjuts in ugnen 10-12 minuter. Ät!

saftiga kanelbullar

 

 

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *