Skörda frukten

IMG_8899

Jag älskar att odla och mår så bra av växter att min lilla balkong är en liten djungel. Det får plats med 2,5 personer på balkongen på en och samma gång.

Min dröm är en takterrass med ett stort växthus på.

Jag får en del frågor om odling på balkong och vad som går och inte går. Därför tänkte jag dela med mig av vad som har fungerat för mig.

Just nu växer det rabarber, jordgubbar, chili, ärtor, tomater, bönor och blandade kryddor på balkongen. Nu när det är varmt har jag dessutom flyttat ut mina hibiskusar och doftpelargoner också. De frodas utomhus.

Jag har en solig balkong, men det räcker inte för att växterna ska trivas och växa.

Jag har satt min rabarber i en växtsäck, som jag köpte för några tior på tgr. Den växer som ogräs och eftersom jag inte heller ska få den att föröka sig på ett större område kan jag skörda den redan nu. Ofta ska man inte skörda rabarber det första året i alla fall så att den får en chans att bli stark och föröka sig. Men i en växtsäck finns det inte utrymme för det, så det är bara att skörda sin frukt.

IMG_8688

Nästan inga växter gillar att vara i starkt direkt solljus, så jag har delat upp min balkong i två delar kan man säga. De växter som gillar morgonsol får stå på en sida och de som tål eftermiddagsvärme får stå på den andra.

Chili, tomater och jordgubbar är väldigt beroende av sol och värme, men bladen bränns lätt, så de får stå i solen på morgonen och vid lunch blir det mer skuggigt på den delen.

Nu låter det som att jag har en grandios balkong och det har jag verkligen inte. Den är kanske 2 x 0,5 meter. Men jag har inrett den lite så att det blir olika ”rum”.

Jag försöker att alltid vattna på morgonen, helst så tidigt som möjligt. Växter gillar inte att chockas av en kalldusch på kvällen när bladen har blivit uppvärmda hela dagen. På morgonen hinner vattnet dessutom ner till rötterna och håller fukt innan värmen slår till och gör så att vattnet avdunstar och torkar ut. Jag ger dem också näring 1 gång i veckan. Jag har gödsel, men man kan köpa näring eller faktiskt använda sig av kaffe sump och röra ner i jorden.

Jag har också lärt mig att rosmarin är den härdigaste kryddan medan basilikan och timjan är sköra för både starkt solljus och uttorkning. IMG_8879

 

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *