Sagostund

sagostund

Jag får ofta frågan vad vi läser hemma, eller rättare sagt vad jag läser för böcker till barnen. Vi läser mycket och har alla tre en lässtund innan läggdags. Just nu är det Alfons Åberg böckerna som är mest poppis.

Jag återupptäcker mina egna böcker jag hade som barn. Alfons är bra av många olika anledningar, men han väcker många frågor till liv. Alfons pappa är också ensamstående och den förklarar så fint det samspelet mellan förälder och barn. Alfons pappa curlar inte och han gör så gott han kan.

Det dyker upp situationer som barn kan tycka är obehagliga, exempelvis när man bråkar med kompisar. Så kan man prata om det genom böckerna. Just nu är det mycket frågor om Alfons mamma. Var är hans mamma? Har ingen mamma? Då tar vi den frågan, att alla har inte en mamma som finns närvarande av olika anledningar. Det är mycket frågor i en fyra årings huvud.

Just för de större livsfrågorna som en fyra åringar kan ha gillar jag Stina Wirséns, Vem? böckerna. Jag har inga problem att prata om allting med mina barn. Men att få lite pedagogisk hjälp i form av en bra bok, är oerhört tacksamt. Lillebrors favorit är vem bestämmer? Och Vem är arg?

Vem bestämmer?       Vem är arg?

Tycker de är oerhört avdramatiserande och himla bra på att se frågor från barns perspektiv.

Storebror läser Sune och Bert böcker. Han har mina gamla böcker och jag har faktiskt glömt bort hur explicita Bert böckerna är. Sune är fortfarande lite bättre för storebror kan jag tycka. Men vi läser ett kapitel i Bert på kvällarna. Det öppnar upp för dialoger om allting som kan tänkas vara pinsamt. Det är mycket humor i både Sune och Bert, så vi skrattar mycket också.

bok24-381x512   flyg-sa-alfons-aberg

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *