Saffransbullar

Saffransbullar

Vi hade lite julstök i helgen och bakade bland annat dessa läckerbitar. Jag har blivit tillfrågad om receptet och här kommer det. Receptet på väldigt goda saffransbullar med mandelmassa. Perfekta nu inför lucia och jul.

mördeg
Skriv ut
Saffransbullar med mandelmassa
Ingredienser
  • 50 gr jäst
  • 150 gr mjukt smör
  • 11-12 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 pkt saffran
  • 1 st ägg
  • 3 dl mjölk
  • 200 gr mandelmassa
  • 2 msk florsocker
  • 200 gr mjukt smör
  • 1 st uppvispat ägg till pensling
Instruktioner
  1. Värm mjölken tills den är fingervarm och smula jästen i en bunke. Lös jästen med mjölken och tillsätt socker, saffran, smör, vaniljsocker, ägg och rör ihop. Tillsätt lite mjöl i taget och knåda tills du har en smidig deg. Låt jäsa under en bakduk i ca 45 min.

    Sätt ugnen på 200 grader, riv mandelmassan och blanda med florsocker och smör. Dela den jästa degen i två delar och kavla ut dem till en rektangulära plattor. (precis som kanelbullar) och på med fyllningen. Rulla ihop till en rulle och skär dem i ca 3 cm tjocka bitar. Lägg dem i exempelvis aluminiumformar. Låt dem jäsa under bakduk i ytterligare ca 45 min. Pensla dem med ett uppvispat ägg och strö över lite mandelspån. Men det går lika bra utan. Skjuts in med dem i ugnen i ca 10 min. Ät godingarna när de svalnat lite. Om du mot förmodan inte äter upp alla, är de utmärka att frysa in.

 

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *