Plastic fantastic – Tips på hur man kan plastbanta

Att plastbanta är svårt och kanske behöver man inte sätta upp alldeles för stora mål för sig själv. Det slutar oftast som nyårslöften. Man håller de en vecka och sedan glöms det bort.

Min vän Rowan, som ska öppna gram har verkligen fått mig att öppna upp ögonen för all plastanvändande vi har för oss. Det mesta tänker vi förmodligen inte ens på. Jag tror inte att en kan göra allting, men lite kan vi alla göra.I veckan släppte GRAM Malmö denna videon, som jag är så stolt att få medverka i. (Jag har lånat ut min röst.)

 

Men generellt upplever jag att det här med plast är som med socker i livsmedel. Mycket av det är dolt och jag som konsument vet inte ens om det. Exempelvis schampo, deo och krämer (även för barn) innehåller mikroplaster. Som sagt man kan bli helt besatt av allting som är farligt och man får lägga sin egen nivå. Med plast tycker jag att det är jätte svårt. För vi är verkligen helt omgivna av det. Men så ska man skilja på dålig och sämre plast. Det kommer ett inlägg senare i veckan om det.

Det här har jag gjort för att försöka minska på plasten i min omgivning:

01⎟Nya plastleksaker går bort. Så mycket ”dåliga” leksaker kommer in i hemmet och bara slängs. Det är dubbelt så dåligt för miljön. Jag har faktiskt bett mina föräldrar och nära vänner att inte köpa plastsaker.

02⎟Jag har bytt ut mina lunchlådor till glaslådor. De från ikea har förvisso plastlock, men det kommer inte i kontakt med maten på samma sätt.

03⎟Jag har bytt till ekohudvård.

04⎟Gröna städprodukter, både produkter och det jag städar med. (Fram till klockan 23.00 idag, kan ni handla mina favvisar hos Renlyx med en rabatt.)

05⎟Istället för plastpåsar att lägga mat i försöker jag använda glasburkar och täcka över med vanliga tallrikar när jag har rester i kylen.

06⎟Byt ut tvättkorgen av plast mot en i tyg.

plast banta

 

 

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *