Pepparkaksbak

Baka med barn

Efter magsjuka runda nummer två som för övrigt kom hem från förskolan, börjar jag känna mig smått mänsklig igen. Det slog till med kraft förra onsdagen och med en dags undantag, när vi hann gå på Fridas adventsmys har vi varit sjuka. Så istället för att fira första advent med bak och mys låg jag i soffan och önskade att det snart skulle vara över.

Forfarande väldigt snörvlig och lite halvt bedrövligt så skulle jag och lillebror fira advent i efterskott.

Han ville baka pepparkakor. Klart vi ska det sa jag! Tills jag kom på att pepparkaksdeg måste vila minst 24 timmar i kylen. Kanske inte det bästa när man redan skjutit på pepparkaksbakningen.

Så jag tänkte att mördegspepparkakor borde kunna funka. Det ska bara vara i kylen i 20 minuter.

De blev väldigt goda om jag får säga det själv. Degen är ju inte lika lätt att kavla, men det var ändå uppskattat. Prova själva. Nästa gång ska jag nog ha i lite hackad mandel också.

pepparkakor

Mördegspepparkakor

  • 225 g smör
  • 150 g florsocker
  • 300 g mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • äggulor
  • pepparkakskryddor  (4 delar kanel, 3 delar kryddnejlika, 3 delar kardemumma, 4 delar ingefära. Eller så köper man färdig blandning.)

mördegspepparkakorSätt ugnen på 175 grader.

Nyp ihop allt  till en smuldeg, utom äggulorna som ska i sist en i taget. Knåda ihop till en deg och rulla den till en boll. In med degen i kylskåpet i minst 20 min, gärna en timme om det finns tålamod.

Mjöla bordet och kavla ut degen. När barnfingrar ska vara med i leken så låt den gärna vara lite tjockare, eftersom det är lättare att stansa ut olika formar.

In med plåten i ugnen i ca 12 minuter och låt svalna helt. Ät och njut!

 

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *