Paris, en guide till mitt hjärta

Paris

Det finns få städer som har fångat mitt hjärta så som Paris. Jag har rest en hel del. Men det finns ingen annan stad som jag återvänder till, med den kärleken, som till Paris. Jag har varit där både vinter och vår, själv och med vänner. Staden är min ständige älskare. Jag har heller aldrig upplevt arrogansen som många fransoser tycks vara kända för. Jag strosar runt i goda ro, pratar lite på min franska som med åren inte blir bättre, men jag gör mig förstådd. Det finns alltid ett vänligt ord till övers.

Rue Montorgueil

Trots att det just nu är högsommar värme kommer snart höstresorna till Europas storstäder igång. Jag vill dela mitt Paris med er, mina små guldkorn. Jag strosar mest runt och äter, mest bakverk och dricker vin. Kanske inte nödvändigtvis i den ordningen, men det fyller hela min själv med glädje.

Om vi börjar med mitt absoluta favorit kvarter, eller gata, så heter den Rue Montorgueil. Härifrån är allting nära och det är Paris absoluta mesta och äldsta matgata.

Pattiserie

Börja dagen på Patisserie Stohrer på nr 51. Det är en av Paris äldsta patisserie. Det öppnades av Nicolas Stohrer 1730 och blev snabbt känt för sin Baba au Rhum. Man kan än idag avnjuta denna lilla läckerhet. Men för allt i världen missa inte deras Le Rosier och deras Le Mille feuilles karamell!

Stroher

Sedan går du vidare till nr 86 och går in på La Fermitet, fabulös liten ostbutik. Deras chêvre är mycket, mycket god.

Cheese from Paris

Bara fortsätt och gå längs gatan, så hittar du allt i matväg. Fina små butiker, bra caféer och fantastiska restauranger.

En av mina favoriter, som har jätte goda sniglar. Men även annat, för den som inte gillar dessa franska delikatesser är L’Escargot Montorgueil. Trevlig personal, jätte mysig atmosfär och bra people spotting.

L'Escargot Paris

På söndagarna har de en matmarknad som sträcker sig från the Les Halles till Rue Étienne Marcel.

Jag hade kunnat skriva en novell om allt man ska se i Paris, men fortsätt mot Place de Vosges och Café Victor Hugo, som ligger på nr 22. Det är alltid fullt, du får oftast vänta ett tag. Men maten är god och deras entrecôte är värd att vänta på. Det ligger väldigt vackert så det är bara ta in atmosfären medan du väntar. Odette och Ladurée är bra små stopp för att äta mer godsaker. På Odette hittar du Petit Chouxer i alla dess smaker och Laudurée gör Marie Antoinettes favoriter, Le Macaron. Prova den med samma namn. Ljuvlig liten kreation.

Place du Vosges

Ladurée

För mer mat gå in på Le Bon Marche Rive Gauche och in på deras matavdelning. Ja, du har dött och kommit till mathimlen. Ta med en bit av den hem.

Odette, Paris

Den bästa restaurangen i Paris tycker jag ändå är Chez Janou. Den är hyfsat anonym och där är mest parisare. Jag rekommenderar jag att du bokar bord. Där är i princip alltid fullt på helger. Prova deras pastis!  Snälla gå hit och ät!

Andra klassiker som jag alltid besöker, trots att jag har varit där hundratals gånger är så klart Musee du Louvre. Man blir aldrig färdig med det. Jag älskar impressionisterna, så det är mest där jag strosar omkring och drömmer om en Renoir. Om du vill undvika köerna, så köp antingen din biljett online eller via de andra ingångarna. Porte des Lions strax öster om Pont Royal, vid nummer 99 Rue du Rivoli, vid Arc du Carousel eller direkt från tunnelbanestationen Palais Royal-Musée du Louvre

Tuileries Palace

 

Fortsätt sedan in på Jardin des Tuileries, som ligger mellan Louvren och Place de la Concorde och är en gammal slottsträdgård. Där är väldigt mysigt att gå och strosa. Där finns även ett litet café, som gör en väldigt god créme brûlée.

Tuileries Palace

Om du ändå ska promenera så gå till Jardin du Luxembourg. Fantastisk, fantastik trädgård. Trädgården är uppdelad i två, en fransk del och en engelsk del. Däremellan ligger en stor damm. Där finns ett orangeri, statyer, rosenträdgård, vackra orkidéer och mycket mer.

Shakespeare and company, är ett litterärt institut i Paris och är ett måste när man är i staden.

Basilica du Sacre-Coeur de Montmartre , om inte för någonting annat så för den helt enastående utsikten över Paris. Det är en bit upp och om du åker när det är väldigt varmt, bestig dessa trappor på morgonen. Men du kommer inte att ångra dig.
Sacre coeur

 

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *