Nyår utan barn

quotes about new year

quotes about new year

Det är alltid en speciell känsla att dela upp barn mellan sig under nyår. Ja alla högtider egentligen. Den som har julen har inte nyår och tvärtom. Helt plötsligt är det tomt och återhämtningstiden som man längtat efter ersätts av saknad.
 
Det har varit en intensiv jul. Alla förberedelser, matlagning i dagarna två, lekar och det sociala.
 
24 timmar efter att barnen hade åkt till sina pappor och bonusbarnen till sin mamma satte jag mig i soffan och däckade. Jag skulle titta på Selma på SVT play, men somnade med kläderna och sminket på. Jag vaknade till vid midnatt, forfarande väldigt trött och hasade mig själv in i sovrummet i samma utstyrsel som jag somnat i. Jag sov till klockan åtta, vilket aldrig händer annars. Jag kände mig väldigt pigg och satte igång att röja efter julen. Julklappspapper överallt, lite utspilld julmust, godis gömt i små hörn, killarnas finkläder. Det blir ett litet sting i hjärtat. Lite väl tyst.
 

Veckan vi är själva passar vi på att göra en massa saker vi inte kan eller vill göra under veckan barnen är hemma. Jag företar mig med allt möjligt roligt. Jag och le boyfriend får mycket romantisk egentid och vi hinner vårda vår relation. Jag träffar vänner och hinner faktiskt avsluta en hel mening, ja flera stycken faktiskt, helt ostört. Men det är ändå någonting som fattas. Speciellt under högtiderna. Jag känner hur jag inte vill lämna bort killarna nästa jul alls. Att kanske kan man tills nästa jul få ihop det bästa av två världar och fira ihop? En del av dagen i alla fall.

 

Nu är vi i Värmland, hos bonusbarnens farmor och farfar och ska fira nyår med dem. Men utan barn. Jag fick frågan varför vi inte passade på att gå och festa? Den tiden känns som en svunnen tid. Tycker nyår brukar vara så överskattat när man gått ut. Så höga förväntningar på nån sorts magisk kväll, där årets dåliga raderas. För att ersättas av ett bättre år.

 

Men barnen brukar uppskatta nyår på ett helt annat sätt, i alla fall de lite större barnen. De får vara uppe hela natten och äta godsaker. Vilket verkar ha en magisk effekt på dem.

 
Det är självklart att högtider på något sätt måste delas upp, det är någon form av rättviseprincip som måste få råda. De flesta föräldrar vill vara med sina barn under högtider. Då måste det egna egot måste läggas åt sidan. Jag förstår detta rent intellektuellt och jag försöker inte motverka denna uppdelning heller. Men jag tycker att det är känslomässigt jobbigt.

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *