När barnen får bestämma veckans mat

Barnens favorit mat

Den här veckan får pojkarna bestämma veckans mat. Vi gick igenom förra veckan vad de tyckte mest om, och det ska vi laga denna veckan.

Storebror blir mer och mer intresserad av att laga mat. Jag tänkte att han kanske kunde få förbereda vissa saker tills jag kommer hem. Till och med lillebror har börjat äta och önska sig vissa maträtter. Det har varit en hård kamp med hans mat. Aldrig hungrig, vill aldrig äta och även när han fick välja. Men den senaste veckan har det börjat ändras.

Så vi börjar veckan med lillebrors önskemål, Flygande Jakob mamma är dock inte jätte förtjust i just denna rätt. Jag har hittat en mer mamma vänlig variant, som ni hittar när ni klickar på länken. Jag skippar dock banan och gör blomkålsris till istället. Här hittar ni recept på det.  

Storebror älskar tacos, så vi kör lite tisdagstacos. Men med kycklingfärs och picklad lök. Har man tid och vilja kan man enkelt göra egna tortillas. Här bjuder By DiaDonna på 4 olika varianter. Jag brukar hålla mig till vetetortillas för att jag tycker att de går snabbast. 

Storebror tycker om fisk och äter det mesta i fiskväg som jag gör. Men lillebror får man tyvärr lura i fisk. Om vi inte gör egna fiskpinnar påstår han att inte tycker om fisk. Mandelfisk är perfekt att maskera med mandeltäcket. Zeinas Kitchen har en väldigt god variant på denna rätt. 

Hela familjen älskar lasagne och jag gör en grym vegetarisk variant, om jag får säga det själv.

Du behöver för 4 pers: 1 stor sötpotatis, 1 chili medium stark, 2 msk riven ingefära, 3 dl mascarpone, 2 dl rivna morötter, 2 dl riven parmesanost, 1 msk tomatpuré, 3 klyftor vitlök, 4 msk olivolja, 1 tsk flingsalt, 1 tsk svartpeppar och 200 gr lasagneplattor

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader, skala potatisen och skär dem i klyftor och in med dem i ugnen i ca 15-20 min. Ta ut potatisen och mosa den i en gryta. Tillsätt sedan allting och rör om under svag värme. Spara lite riven parmesanost, som du strör på sista lagret. Sedan är det bara att varva lasagneplattorna med röran. In med lasagnen i ugnen i ca 40 min. Halvera tiden om du använder färska plattor. 

Fredagskyckling med kokosris är en riktigt klassiker hos oss och storebror valde denna rätt som fredagsmys. Här är receptet (nummer 5) på en riktigt god marinad, som jag brukar ha till laxen. Men är minst lika god till kycklingen. För att det ska lite snabbare, så klipp upp kycklingen mellan bröstet. Lägg kycklingen på en plåt och låt den vara i ugnen ca 30-35 min. Riset till gör man som vanligt men använder kokosmjölk istället för vatten. Så till 1,5 dl ris har jag 3 dl kokosmjölk. Vill du göra mer, kan du använda hälften kokosmjölk och hälften vatten. 

 

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *