Ljuvlig midsommartårta – lätt och snabbt

midsommartårta

Midsommar närmar sig och ingen högtid är väl komplett utan en paraddessert? Jag är egentligen inte så jätte förtjust i midsommar, men jag älskar midsommartårta. Förutom midsommartårta älskar jag alla vackra ängblommor som blommar så vackert, jordgubbarna och vispgrädden.

Jag är lite hungrig när jag skriver det här inlägget och känner hur det vattnas i munnen. Det bästa med denna midsommartårta, som självfallet kan ätas under hela sommarsäsongen, är att den är väldigt lätt att göra. Så även om du kanske inte är jätte road av att baka är det lätt att imponera med denna midsommartårta! Du kan dessutom göra två varianter, eller varför inte båda samtidigt? Jag gjorde först tårtan och nästa dag fanns både botten och fyllning kvar. Av dessa gjorde jag små individuella små midsommartårtor i glasburkar. 

midsommardessert

Midsommartårta med jordgubbar och nutella

Du behöver till botten:

5 ägg

2,5 dl kokossocker

1 msk finrivet citronskal

1,5 dl potatismjöl

2,5 tsk bakpulver

1,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

 

Du behöver till fyllning:

4 dl  vispgrädde

2,5 dl jordgubbar

2 dl nutella

1 dl riven kokos

2 tsk vaniljpulver

 

Du behöver till dekoration för tårtan:

1 dl jordgubbar

1 handfull citronmeliss

 

Du behöver till dekoration för de individuella desserterna:

1 vallmo

2-3 blåklintar

2-4 margaretablommor

1 handfull jordgubbar

1 handfull blåbär

1 handfull citronmeliss

midsommartårta

Så här gör du:

Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en form och använd finriven kokos att ”bröa” med. Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Blanda alla torra ingridienser i en skål och rör ner i äggsmeten, vispa försiktigt ihop till en slät smet. Rör till slut ner finrivet citronskal. Skjuts in i ugnen i ca 40 min. Ta sedan ut kakan och låt den svalna. Skär den i tre delar, eller två. Men skär då den ena delen lite tjockare, för det är den du ska använda som tårtbotten. 

Snoppa jordgubbarna och skiva dem. Vispa grädde hårt och fördela hälften i en annan bunke. Vispa ihop den ena halvan med nutella och kokos. Bred sedan ut nutellagrädde över hela kakan, toppa med de skivade jordgubbarna och smeta ut ett tjockt lager vispgrädde över jordgubbarna. Toppa nu med skivade jordgubbar (där du lämnar det gröna på) och citronmeliss. Kupa händerna och släpp jordgubbarna i mitt av kakan. Lägg till fler jordgubbar, tills du är nöjd. 

Servera! 

Du gör på samma sätt med de individuella små desserterna. Fast stansa ut kakbotten så den passar glasburken du valt och gör den i tre lager. Grädde, kaka, jordgubbar, nutella, grädde. Toppa med en vallmo och/eller margaretablommor och blåbär. Ät dock inte blommorna. Varken vallmo eller margaretablommor är giftiga, men väldigt äcklig. Du kan läsa mer om vallmo här.

midsommartårta

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *