Mina tre bästa tips på lättlagade snacks

 

Min energi dipp kommer oftast vid tre tiden, men ännu oftare kommer den precis när vi kommit hem och ska laga mat. Fast jag ofta har lagat dagen innan och det i princip ska värmas eller likanande. Är jag aldrig så hungrig som precis innan maten är färdig. Då vill jag helst rensa skafferiet på allting sött.  Jag blir som lillebror, en knarkhund som letar efter knark. Fast med godis. Tur är då att jag allt som oftast har lite bättre alternativ att sätta tänderna i.

Jag har numera tre favoriter, varav två numera alltid finns i en burk i köket. Den tredje går att laga i ett nafs!
Grönkålschips har blivit min nya favorit. Jag var väldigt, väldigt skeptisk mot detta alternativ till chips, men jag tycker väldigt mycket om det. Speciellt serverad med min knaprigt ungstekta kyckling.

GRÖNKÅLSCHIPS

  • 1 knippe grönkål, utan stjälkar
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2 msk flingsalt
  • 1-2 tsk chiliflakes
  • 1 tsk svartpeppar

Tvätta av kålen, torka ordentligt. Eller köp färdig sköljd.  Ta bort den hårda stjälken och skär kålen i lagom stora bitar. Sätt på ugnen på 225 grader. 

Lägg allt i en bunke och bland om med oljan, svartpeppar salt och chili . Lägg grönkålschipsen på en ugnsplåt med papper på. Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter. Det är jätte gott att blanda i granatäpplekärnor också. 

 

fröknäcke

Fröknäcke är så himelens gott, och med extra flingsalt på är det svårt att sluta äta. Lite vispat smör med rosmarin till så är burken snart tom. Det är gott, går snabbt att röra ihop och glutenfritt! 

FRÖKNÄCKE

  • 3 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl hela linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1/2 msk flingsalt

Sätt ugnen på 150 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.

Rör ihop alla ingredienserna och tillsätt sedan 2 dl kokande vatten och vänd runt och häll ut på bakplåtspappret.

Platta ut och släta till smeten så att det blir ett par mm överallt. Det går lättast om du lägger ett annat bakplåtspapper uppe på och trycker/slätar ut med handen. Det är noga att det blir tunt och jämnt annars kan det bli mjukt.

Strö på flingsalt och in i ugnen ca 1 timme och låt svalna innan du bryter isär knäckbrödet. Förvaras torrt. 

choklad mousse

Nu kommer lilla trumfkortet, utan socker, men ack så gott! En himmelsk chokladmousse som snabbt och med några få ingridienser snabbt har blivit vår favorit dessert.  

CHOKLADMOUSSE MED VISPAD GRÄDDE OCH BALLERINA SMULOR

  • 150 gr choklad
  • 3 – 3,5 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 4 st jordgubbar
  • 2 st krossade ballerina kex (om man vill)

Smält choklad i ett vattenbad och låt kallna. Vispa grädde. Rör försiktigt ihop choklad och vispad grädde. (spara lite grädde att toppa med)Tillsätt flingsalt och vaniljpulver, rör ihop. Portionera ut i små glas, toppa med grädde, 1 jordgubb och ev krossade ballerina smulor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *