Kantarellsoppa med smak av Skandinavisk skog

Kantarellsoppa är en sådär god, mustig höstsoppa. Även om det just nu är ganska soligt i skåne, så börjar man känna hösten. Bladen börjar bli färre, ändra färg, det är kyligare på kvällen och den vackra höstmaten börjar komma. Skogens guld, kantareller, är en säkert tecken på att hösten är på ingång. Trots att jag älskar värme och sol är det någonting speciellt med hösten. Nya tag, förändringarnas tid, krispig luft och en bukett av oändligt vackra färger. Till hösten passar den här magiskt goda kantarellsoppan. Servera med en klick dijonvisp eller färskt bröd.  

kantarellsoppa

Kantarellsoppa med smak av skandinavien

Du behöver till 4 pers

400 gr kantareller

3 msk smör 

1 mindre rödlök

2 klyftor vitlök

1-2 msk äppelcidervinäger

1 msk timjan, blanda gärna färsk och torkad

1 tsk chiliflingor

2 tsk flingsalt

1 msk tamarisoya (innehåller inte gluten, men kan bytas ut mot annan soya.)

1 tsk malen vitpeppar

2,5 dl vatten

3 dl grädde eller plantbaserad ”grädde” jag använder oatly

kantareller

Så här gör du:

Börja med att hacka lök och fräs i smör, tillsätt pressad vitlök och tillsätt äppelcidervinäger. Låt puttra i några minuter. Hacka kantareller till önskad storlek och ner med dem i grytan. Tillsätt vatten och koka på svag värme i 10 min. Tillsätt därefter grädde och tamari. Blanda ner kryddor, utom salt. Ta det sist. Då soya kan vara salt, beroende på vilken sort man använder. Tamarisoya innehåller mindre salt än Kinesisk och är också naturligt glutenfri.

Dijonvisp:

1-2 tsk dijonsenap

2-3 msk mjukt rumsvarmt smör

1 msk hackad färsk timjan

1 tsk flingsalt

Vispa ihop alltsammans med en elektrisk visp i ca 2 min. 

kantarellsoppa

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *