Ich bin ein Berliner

Berlin

Bara förra veckan föreslog vi en resa till Berlin för en kund. Jag satt och skrev texten på allt fantastiskt de kunde få uppleva där. Tog fram bilder och drömde mig bort. Berlin är en stad som för alltid kommer att ha en väldigt speciell plats i mitt hjärta.

Det är en livfull, praktfull stad med en historia som måste upplevas. Det går på något sätt inte ta in annars.

Jag minns när jag var i Berlin första gången i någorlunda vuxen ålder och jag fick se muren. Där finns en utställning där man kan läsa både folks upplevelser men också bilder som visar livet då.

Eftersom jag har Östeuropeisk påbrå har jag både varit i Ungern under kommunismen, men även bilat genom både Öst och Västtyskland.

Det en väldigt rädd känsla som infann sig vig gränskontrollerna. Arga soldater med vapen.

Jag blev ändå så oerhört tagen av Berlinmuren. Det var lite av en chock att mötas av denna horribla historia. Jag blev tagen, arg och ledsen. Hur människor kan vara så onda mot varandra.

Ändå upprepas historien, mitt framför ögonen på oss. Jag vet att allting är komplicerat, framförallt för att så mycket handlar om politik och makt. Men någonstans har det blivit Hammurabis lag, ett öga för ett öga och en tand för en tand. Hela världen kommer att bli blind på det här sättet.

Så kan vi inte bara strunta i blockpolitik och viljan att bli omvald i supervalen som väntar 2017? Det är bara i enhet vi kan stå emot ondska i alla dess former. Det viktiga är att vi inte upprepar historien.

Vi har trots allt facit i hand.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  1. min morfar kommer från Östberlin. Sicket skitliv. Först en barndom under bomberna i andra världskriget och sedan en uppväxt i östberlin. Han lyckades lyckligtvis fly innan muren restes, men hans familj blev kvar. Absolut helt fruktansvärt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *