Vad blir det till frukost? Tre glutenfria alternativ på frukostbordet

 

Frukost

Frukost med vänner är det bästa! Men vad gör man med alla dessa allergier som folk har? Jag har två väldigt nära vänner, varav en är allergiskt mot guten och den andra mot mjölk. Inte mot laktos utan mot mjölkprotein. Det innebär inget laktosfritt, utan på riktigt mjölkfritt. När vi började umgås var inte utbudet på marknaden sådär upphetsande. Jag har lite burit med mig den synen på allergivänlig kost. Att det är lite tråkig kost, man måste kompromissa alltför mycket för att det ska vara gott.

Men efter att jag själv har upptäckt att jag inte mår speciellt bra av gluten, speciellt bröd har jag börjat hitta andra alternativ. Jag är inte glutenallergiker, har varit och fått det utrett. Men min kropp triggar på det. Jag blir inte bara uppblåst, men jag samlar även på mig vatten. Summa summarum så är det inte riktigt värt det. Speciellt till frukost, eftersom jag har hela dagen att må som jag gör. Men det är så lätt att ta en macka, speciellt till jobbet.

Jag är inte alls hungrig på morgonen, mest kaffesugen. Jag försöker äta tillsammans med barnen. Men frukost när jag inte är hungrig, är lite som att gå att kissa i preventivt syfte. Tänk om du blir hungrig/kissnödig sedan? Mmmm, ja, men jag är ju inte det nu och jag kan verkligen inte.

Men vid halv tio snåret då slår hungern till. Då är ju ofta en macka väldigt lätt att bara ta till. Men min kropp mår verkligen inte bra av det. Mitt blodsocker, som är nere i tårna vid lunchtid, ska vi inte ens prata om. Ni vet t-shirtarna med texten “I’m sorry for what I’m said when I was hungry”. Det är jag och jag inser det aldrig förrän efteråt.

Så istället har jag börjat ta med mig frukostlådor till jobbet. För allas trevnad är detta mycket bra. Jag har nyligen upptäckt overnight oats, eller bircher, som det ursprungligen heter. Jag kan även äta den till lunch om det skulle vara så. Här kommer mina tre favoriter att äta på morgonen.

Två är lätta att ta med och den tredje är en helgvariant.

overnight oats
Bircher/Overnight oats 
Du behöver:
  • 1,5 dl osötad mandelmjölk
  • 0,5 dl riven kokos
  • 2-3 msk jordnötssmör (eget recept) jag gillar crunchy och saltade, men det går bra med annan variant också
  • 1 dl glutenfria havregryn
  • 05, dl hallon/jordgubbar/banan/blåbär
 
Så här gör du:
Lägg havregryn och kokosflingor i en glasburk, häll över mandelmjölk och tillsätt jordnötssmör, rör om. Det kommer att vara klumpar av jordnötssmör i, men det är bara gott. Lägg lock på och slutligen låt det dra över natten eller dagen. Toppa med banan och valfria bär.
grekisk yoghurt
Grekisk inspirerad soyayoghurt med honung
 
Du behöver:
  • 1,5-2 dl mjölkfri yoghurt (jag har hittat ett märke som jag tycker om, soyayoghurt från planti)
  • Handfull saltade cashewnötter (mina personliga favoriter är de med salt och peppar)
  • 0,5 dl hallon
  • 0,5 blåbär
  • 2 msk honung

Så här gör du:

Häll yoghurten i en glasburk eller ett glas. Toppa med bär och nötter. Ringla honung över. Så gott!

glutenfria pannkakor
Glutenfria amerikanska pannkakor med mandelmjöl 
 
Du behöver:
  • 3,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 msk linfrö
  • ½ tsk flingsalt
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vanliljpulver
  • 3 rumstempererade ägg (pannkakorna blir fluffigare, man bör för övrigt alltid baka med rumstempererade ägg)
  • 1 dl mandelmjölk
  • 2 msk smält kokosolja
  • 1 msk honung (men behövs inte, mandelmjölk och mandelmjölk har en naturlig sötma)
 
Som tillbehör:
  • Smält mörkchoklad
  • florsocker
  • lönnsirap
  • smält smör
  • vispad grädde
  • bär
 
Så här du gör:
Smält kokosoljan i ett pannkaksjärn och låt svalna
Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt mandelmjölken under omrörning, vispa sedan i ett ägg i taget. Slutligen vispa i kokosoljan. Värm järnet och stek pannkakorna ca 1 min på varje sida.
glutenfria pannkakor

[:]

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *