Ett magiskt bröllop

Bröllop på vingård

Under helgen som gick, var vi på min kusins bröllop i Ungern. Det var magiska stunder i dagarna tre. Vi åkte till Budapest och hade under 24 timmar på oss att ta in denna vackra stad. Som jag har saknat mina föräldrars hemstad.

På fredagen åkte vi till en vingård, närmare bestämt, Tarcal. Där skulle bröllopet hållas.

Gróf Degenfeld Castle

Vilket fantastiskt ställe, helt underbart. Magiskt. Vi bodde på Andrássy Rezidencia, medan själva bröllopet hölls utomhus på Gróf Dégenfeld Caste Hotel.

Andrássy Spa

Bröllopet var så vackert att jag faktiskt kände hur tårarna vällde upp när min kusin kom gående längst gången ute på godset. Hon skred fram tillsammans med min mamma arm i arm. Jag var min kusins vittne och enligt Ungersk sed ska man stå framme med brudparet i centrum. Brudgummen hade sin mor som vittne.

Så för att inte förstöra min make-up och framförallt inte låta alla se att jag gråter försökte jag fokusera på min mamma. Jag såg att hon viskade någonting till min kusin och undrade om hon viskade samma sak som hade viskat till mig en gång när hon gick samma gång med mig. Det som nu känns som för 100 år sedan. Som en annan värld.

Bröllop i Tarcal

Hon viskade till mig – gå lugnt, sakta ner, spring inte fram. Jag hade tyckt att det var så jobbigt att gå den gången. Alla som tittade. Jag ville springa fram till altaret och få det överstökat. Hon hade för övrigt viskat samma sak till min kusin, som till mig. Vi gillar inte riktigt att ha allas ögon på oss,  inte riktigt någon av oss.

Bröllop i Tarcal, Ungern

Men där stod vi. Bröllopet hölls på tre olika språk. Tolken var ganska underhållande och lät stundtals som rösten i google maps. Men det gjorde ingenting, för allting annat var helt perfekt.

Min kusin såg ut som tagen ur en midsommarnattsdröm, en vårälva. När vi var barn, hade jag en gång maskerad när jag fyllde år och då var hon också en vårälva.

Bröllop i Tarcal

Middagen var lång och ljuvligt god. Det bästa jag ätit på länge. Ungerskt gastronomi i nytappning, och de hade lyckats bevara traditionen i smakerna.

Ungerskt bröllop

Ungerskt bröllop

Veal Carpaccio

Hungarian cherry soup

venison

Jag skulle hålla tal och var så nervös att jag trodde att rösten skulle brista, men det gjorde den inte.  Jag är glad att jag gjorde det också. Kände att det blev en vacker hyllning.

Hela familjen var samlad, min familj. Som jag har saknat oss. Jag har varit så van att vi alla under olika perioder har bott utomlands. Jag flyttade när jag var 19 år, och sedan dess har vi egentligen inte riktigt varit samlade allihopa på detta sättet.

IMG_0446

Par på bröllop

Jag grät som en liten unge på vägen till flygplatsen. Jag ville bara frysa ögonblicket där, under bröllopet när vi alla dansade och skålade tillsammans. Min mamma, mina kusiner och deras män, min lillebror, hans flickvän och min pojkvän. Det var så perfekt. Jag ville bara stanna i den stunden för evigt.

Wedding cake

Hungarian and French wedding

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *