Den där festen med familjen Vass – En fest för pappa

Fest dukning

Det var dags för ytterligare en fest igår. Maj månad gick lika snabbt som den kom. Det sa swoosh! Jag har haft så mycket att göra på mitt jobb, att jag inte hunnit med någonting annat än det och familjen. Det ska bli bättring på det. Igår kom då juni och med det kom även min pappas födelsedag. Han fyllde 60 år. Han var inte helt lycklig över detta. Men en fest gör allting mycket lättare! 

Pappas fest

Med min lillebror hemma från Hong Kong så var det verkligen familjefest. Vi saknade såklart min kusin och dem nya tillskotten i vår familj. Men snart får vi träffa dem också. Det är så underbart när vi alla är samlande. Jag njuter, men det är lite sorgligt. För snart är vi utspridda igen. Det är lite som efter min kusins bröllop förra året, jag grät så mycket när vi skiljdes åt. 

Jag ordnade en liten fest för min pappa. Att anordna en liten fest eller middag är det jag älskar att göra! Men också mitt sätt att visa kärlek. Det går in mycket planering i detaljer och hur det ska sitta ihop. Inte minst smakmässigt.

charkbräda

fest för pappa

Jag köpte blommor på lunchen och smög in för en liten titt på Systrarna Grene, jag kan ju inte låta bli. De har så mycket som kan förgylla en fest, till så bra priser. Jag hittade lite servetter, lite små vaser och lite annat smått och gott.

New York Cheesecake

Ingen fest är väl komplett utan en dessert? Dagen till ära hade jag gjort en New York cheesecake. Om man tycker om cheesecake så är detta liksom moderkakan. Den är lätt att göra, men är ganska tidskrävande. Men väldigt värt det. Den är himmelsk.

Jag har använt mig av detta recepetet, men gjorde om det lite. För att jag bara måste. Men första gången jag gjorde New York Cheesecake, var detta mitt gå till recept.

New York Cheesecake

Du behöver till botten:

150 gr digestive kex, ca 10 st

90 gr smält smör

Du behöver till fyllningen:

900 gr Philadelphia ost (det går bra med annan färskost också, men jag tycker att det blir godast med Philadelphia)

250 gr florsocker

2 tsk vaniljsocker

3 matskedar vetemjöl

citronzest, det blir ca 1 msk

2 tsk citronsaft

3 ägg och ytterligare 1 äggula

2 dl créme fraiche

Du behöver till toppingen:

1,5 dl créme fraiche

1 msk florsocker

1 msk citronsaft och 1 tsk citronzest

Så här gör du:

Sätt ugnen på 160 grader och placera bakplåtspapper i botten av en rund bakform med avtagsbar kant. Smält smöret och smula digestive kexen. Man kan göra det i en matberedare. Jag tar två kex i taget och kavlar dem på en skärbräda. Rör sedan ner smulorna i det smälta smöret.

Fördela smulmixen  i botten av bakformen och in i mitten av ugnen i ca 10 min. Låt sedan svalna.

Höj ugnstemeperaturen till 250 grader. Har du en kitchen aid, eller liknande så ta fram den nu. Vispa samman Philadelphia osten på låg hastighet i ca 2 min. Tillsätt sedan gradvis florsocker, mjöl, en nypa salt, vaniljsocker, citron zest och juice (Gradvis så att det inte klumpar sig.) Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa. Slutligen vispar du i den sista äggulan. Det är jätte viktigt att alla ingridienser fördelas väl i smeten. Så ta en runda med en slickepott också, för att vara säker. Smeten ska vara len och klumpfri.

Smöra nu sidorna på bakformen, gärna med smält smör och fäst bakplåtspapper i remsor. Jag klipper mina så att de passar runt formen och fäster kant i kant. Det gör det lättare när man ska få av pappret.

Nu kommer det mest tidskrävande. Timing. Fyll formen med fyllningen och sätt in kakan i mitten av ugnen. Låt den bakas i 10 minuter. Sedan sänker du värmen till 110 grader och sätter timern på 25 minuter. Sedan stänger du av ugnen. För den bästa krämigheten, så lät jag den stå i ugnen med stängd ugnslucka i en timme. Sedan öppnade jag ugnsluckan och lät stå i ytterligare en timme.

Under denna tiden blandar du ihop toppingen. Blanda créme fraiche, florsocker, citronzest och saft väl. Låt stå i rumstemperatur.  

Ta ut kakan från ugnen och häll på toppningen, sprid ut det så det kommer över kanterna och det blir jämnt. 

Täck sedan kakan med folie och låt stå i kylen i minst 8 timmar. Lägg sedan över den på ett tårtfat och ta av bakplatspappret, dekorera. 

Jag använde jordgubbar, björnbär, citronmliss, luktärt, och lila blommor. 

New York Cheesecake

 

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *