En bokmals tips


Jag älskar att läsa och sommarens lata dagar ger förhoppningsvis massor av utrymme för det. Jag tänkte fortsätta på temat listor och ge tips på skön avkoppling i hängmattan med böcker under nosen. Böcker som är spännande och intressanta, men samtidigt inte kräver den sortens koncentration som kanske game of thrones böckerna kräver. Man kan slumpra till och ta upp läsningen kvickt igen.

Meg Wolitzer – The ten year nap

Den här boken handlar om en grupp välutbildade kvinnor med väldigt lovande karriärer, men som väljer bort det i förmån för att vara hemma med sina barn. Detta val ifrågasätter dem 10 år senare. Boken tar upp just frågan om moderskap och karriär på ett väldigt nyanserat sätt och väver även in kvinnors attityder kring frågorna från 70 talets kvinno frigörelse.

Jag älskade honom – Anna Gavalda 

Anna Gavalda är en av mina favorit författare och den här boken är så fin. Gavalda beskriver känslor så vackert och ärligt. Hon har korta, men väldigt precisa berättelser om människor. Den här boken handlar om en kvinna vars man bedrar henne och ganska så oväntat åker hon hem till sin svärfar med sina barn. Hon har inte en speciell nära relation med sin svärfar och tycker att han ganska okärleksfull. Men den här kvällen öppnar han upp sig om sin egen kärleksrelation till sin egen fru och sina känslor.

En dag till skänks – Anna Gavalda

Detta är en såväl varm som en sorgsen kortroman. Tre syskon, som vill återuppleva sin kravlösa barndom, rymmer från en tråkigt bröllop och söker på vägen upp sin lillebror. De fyra syskonen åker iväg på utflykt tillsammans, som på något sätt blir den sista tillsammans, fria på ett barns sätt. Lycka, fullkomlig lycka. Den här dagen är oväntad på alla sätt och syskonen ser det som en gåva. De vet att allvaret väntar och att det inte är som när de var barn, men just nu lever i de studen. Jag ville bara ringa min lillebror efter jag hade läst den.

I know why the caged bird sings – Maya Angelou

Det är självbiografi om den Amerikanska författaren och poeten Maya Angelou. Boken handlar om hur hon växer upp hos sina mor och far föräldrar i den Amerikanska södern och hur hon som 16 åring själv blir mamma. Hon övervinner rasism och trauma och transformeras till en stark kvinna, genom sin kärlek till litteratur. Boken är ett vackert porträtt av en värld jag tycker att alla borde känna till.

A Novel of Zelda Fitzgerald – Therese Ann Fowler

Jag formligen älskar 30 talet, med flappers och Zelda VAR en flapper. Detta handlar kort och gott om Zelda. Hennes författar drömmar, kärleken till sin man, Scott och hennes kamp mot sin mentala sjukdom och delvis alkoholism. Paret Fitzgerald levde ut sina drömmar, vilket också ruinerade dem.

Konsten att höra hjärtslag – Jan Philippe Sendker

Det här är en otroligt vacker kärlekssaga, som handlar om oövervinnerlig kärlek. En kärlek som övervinner tid och rum. Huvudpersonen Tin Win, lämnar sin Amerikanska familj hastigt och spåret slutar i Bankok. Hans dotter hittar ett kärleksbrev, som leder henne till Burma på jakt efter sin pappa. Hon får lära känna kulturen och sin pappa genom berättelser av en gammal vän, som hon hoppas ska leda henne till sin pappa och kvinnan som är i brevet.

Andarnas hus – Isabelle Allende

Detta är Isabel Allendes första roman. Hon flydde från Chile efter militärkuppen 1973 och skrev boken i exil. Boken är en färgstark familje krönika, som handlar om Allendes släkt och nära vänner till släkten. Familjens andlighet, som går i arv bland kvinnorna och deras ibland påtvingade livsöden. Hon väver så vackert in Latinamerikas kultur, att man nästan kan känna sig som en del av den. Det här är en bok att älska. Allendes språk är så trollbindande att det är svårt att sluta läsa.

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *