En bit av medelhavet – så får du också en bit

 

medelhavet

Jag har länge drömt om att bo vid medelhavet. En stund gjorde jag det också. Jag hade inte jätte mycket pengar, men jag hade en stor terrass, terakotta krukor och jätte hibiskus. Den här drömmen har levt sig kvar i mig och jag har försökt återskapa den på min balkong. Jag har fått en del frågor om just de mer ”exotiska” växterna och hur man sköter dem bäst. Så jag tänkte dela med mig av det jag har lärt mig. Den hårda vägen. Det är en stor sorg när man måste slänga en massa växter. Medelhavet och drömmen behöver sina växter

Egentligen kan vi i den södra delen av Skåne odla det mesta på balkongen som man kan odlas i en trädgård. Men att man får ha växterna i krukor i stället. Krukor som kan bäras in under vintern. De behöver också lite mer omsorg än om man hade haft dem i trädgården. Dels för att deras yta att växa är mer begränsad, men också hur mycket det kan blåsa på en balkong, beroende på vilken våning man bor på. Jag funderar på att snickra ihop en pergola på min balkong. Finns det någonting som respresenterar medelhavet så mycket som en pergola med blåregn?

gurka

Det har precis blivit varmt och under natten sjuker inte temperaturen fullt så mycket som det gjorde för några veckor sedan bara. Så jag ställde ut vissa av mina växter för två veckor sedan. 

De vanligaste växterna man hittar på en medelhavsbalkong är såklart olivträdet. Olivträdet är en rätt så härdig växt. På sommaren gillar det att stå i soligt läge och få näring. Låt inte jorden torka ut, men den ska inte vara konstant fuktig heller.

En annan klassiker är citrusträdet.Det svåra med den, som de flesta medelhavsväxeter är just vinterförvaringen. Så ställ citrusväxten i en kruka, som du lätt kan flytta in till vintern. Vattna jämt, den får aldrig torka ut. Den gillar inte heller stekhet sol, så gärna lite halvskuggigt. De kan dessutom blomma hela året, och doften är magisk. 

citrus

Ingen medelhavsträdgård är komplett utan lavendel. Den doftar ljuvligt och trivs i sol. Blanda gärna lite sand i jorden, så trivs den bäst. Lavedel drar desstum till sig bin, vilket är bra för polleneringen. Men också humlor och fjärilar.

lavendel

Min personliga favorit är hibiskusen. Men jag har inte ställt ut den ännu. Natten är för kall. Den går att övervintra väldigt bra på fönsterbläcket inomhus. Men för att den ska frodas vill den gärna komma ut. Får den växa fritt, blir det buskar av den. Ställ ut den så håller den sig friskare dessutom. Den gillar sol, och väldrenerad jord. Tycker inte heller om att torka ut. 

Pelargoner i terakotta krukor är ett måste kring medelhavet. Alla har pelargoner, men i starka eldiga färger. Man ser ofta hängpelaronger leta sig ner från balkongerna kring medelhavet. De gillar inte att stå i vatten, men är annars väldigt tåliga växter. 

pelargoner

Vilken medelhavsväxt vill du veta mer om? Nästa inlägg kommer att handla om örter och ätbara växter.  

 

 

 

 

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *