Date med pappa

Jag var på date med min pappa i söndags. Vi skulle på bio. Han tycker inte att om att gå med min mamma för hon gillar bara romantiska filmer säger han. Så förutom det, fick jag välja film.

IMG_8117

När jag sa att jag skulle ha pappa date fick jag frågan: med vem, din riktiga pappa?

Uhm, ja, med min riktiga pappa. Han är inte på låtsas, utan finns på riktigt. Alltså min riktiga pappa.

Men, du vet vad jag menar. Ja, jag vet vad du menar. Men bara för att min pappa inte biologiskt är min pappa, betyder det inte att jag inte ser honom så. Jag har ingen annan pappa. Jag har en biologisk pappa, eller sperma donator som jag också kallar honom. För det krävs mer för mig än att han gjorde min mamma gravid för att kallas för pappa.

Jag fick min pappa när jag var 6 år ungefär. Vår resa var inte helt okomplicerad av en mängd olika anledningar. Men han har aldrig pratat om mig som bonusdotter, eller halvsyster till min bror. Vi är en familj. Ingen bonus, ingen halva. En hel. Punkt.

Nu när jag själv har bonusbarn, förstår jag att det säkert inte varit lätt alla gånger. Men han gjorde ingen skillnad mellan mig och min lillebror. Han var lika hård mot oss båda. Sedan att det kulturellt förkommit skillnader i uppfostran när det gäller kön är en annan sak.

Caroline, om du blir överfallen på natten vad gör du då?

Uhm, gråter? Springer? Ropar på hjälp? Vad gör min lillebror menar du?

Men han är kille, det är inte samma sak. Han kan försvara sig. 

Det var lönlöst att argumentera, för att i hans ögon var jag liten och hjälplös och behövde beskyddas. Ett väldigt bra utgångsläge för en rebellisk tonåring som inte riktigt håller med om normerna som finns.

IMG_7292_Fotor

Det kom från ett bra ställe. Men vi har haft våra duster. Men för mig är han pappa och han är morfar till mina barn. De känner inte heller till att det finns någon annan. För mig är det inte blodsband som avgör om man är familj eller inte. Jag har en stor självvald familj, som jag ser just så, familj.

Min pappa är den som har funnits där varenda gång jag har vaknat upp efter en operation, varenda gång jag har ramlat och vid varje söndagsmiddag. Han var också den som diskret lämnade rummet och sa: det får nog du prata med din mamma om när jag hade brustet hjärta. För att i smyg läsa lusen av honom.

Det är min pappa.

Den där andra, lever så vitt jag vet. Har träffat ett av sina barnbarn 1 gång, för 10 år sedan. Han vet inte var jag bor, vad jag gör, inte heller hur jag ser ut nu, för det var ju trots allt 10 år sedan sist. För mig är det mindre än en främling. För en främling förväntar du dig ingenting av.

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *