Brunch del II

Som utlovat, dock en dag försent kommer här fler bilder från brunchen och även recept.

Igår var jag så trött att jag knappt orkade gå och lägga mig i sängen.

Omställningen från helt barnfri till att inte vara det. Jag ser ju alltid på mina barn att det tar någon dag att landa. Men har aldrig reflekterat över att jag som förälder också måste landa.

Jag var hemma med min lille vandal igår och en av bonusarna, eftersom förskola/skola var stängd. Det började halv åtta på morgonen och tog inte slut förrän vid nio.

Då var dags att göra matsäck inför en skolutflykt. Sedan var det liksom bara slut.

Hur som helst, söndags brunch. Jag älskar brunch och försöker göra det så ofta jag kan på helgerna.

På brunch bordet i söndags med de finaste kvinnorna man kan tänka sig, fanns det:

IMG_8886

Crépes, du hittar receptet här ett tidigare inlägg. De är sinnessjukt goda.  De blir lite extra goda med Nutella till.

IMG_8885

IMG_8884

Godaste omeletten

Strimla 1 rödlök tunt, tunt, och stek på medelhög värme med några droppar olivolja. Vispa ihop 6 stycken ekologiska ägg, vispa i 1 matsked röd pesto. När löken har börjat mjukna häller du på äggen. Huvudsaken är att omeletten förblir krämig. Stjälp upp på ett fat och strö lite flingsalt och cayennepeppar över.

Till detta serverade jag lite lätt grillade cocktail tomater, sparris, svamp och chorizo.

I min vänskapskrets finns det några olika matallergiker. En är glutenintolerant, en är nötallergiker och en annan äter LCHF. Så hur gör man då den perfekta desserten till alla?

IMG_8887

Jo, den enklaste och godaste mousse au chocolat

Börja med att smälta 250 gr mörk choklad, minst 70%.

(Jag brukar ta ca 200 gr av Lindts bakchoklad och 50 gr av deras choklad med havssalt.) Rör om lite då och då och låt svalna. Vispa sedan 5 dl grädde och tillsätt äkta vaniljpulver, cirkus 1 tesked. Grädden ska inte vara så hårt vispad, men ändå hålla ihop. Sedan tar du 4 st äggulor och rör försiktigt ner i grädden, en och en. (Jag tillsatte en skvätt alkoholfri mörk rom, bara en liten skvätt, men det gör en som en vill.)

Blanda försiktigt ihop grädden och den smälta chokladen med en slickepott. Lättast är att hålla slickepotten i mitten av skålen och snurra skålen istället. Häll sedan över i små portionsformar och in med dem i kylen. De ska stå minst två timmar.

Jag hade torkad kokos på toppen, men även vispgrädde, hallon och hyvlad choklad är säkra kort.

Jag gjorde även super enkla bullar och receptet hittar du här och focaccia receptet ser du nedan.

IMG_5947

IMG_8888

Smula 50 gram jäst i en bunke och vispa ut den med 3 dl ljummet vatten, 2 msk olivolja, 1 msk honung och 0,5 msk flingsalt. Tillsätt 8 dl vetemjöl, men lite i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Sedan är det dags för degen att jäsa. Täck med bakduk och vänta i 45 minuter.

Då ska den ha svällt till dubbel storlek. Dags att att sätta ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela den i två bitar. Knåda, knåda, knåda och forma till två bollar. Ta fram två plåtar och häll lite olivolja i botten och strö även lite flingsalt i botten.

Platta ut degbollarna tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka. Sedan ska godingarna jäsas till dubbel storlek igen. Under en bakduk i cirkus 30 minuter. När det är klart, sätter du dina fingrar i degen och göra små hål. Ringla över olivolja och strö över exempelvis rosmarin, cocktail tomater, och flingsalt. Grädda sedan bröden gyllene. Detta tar ungefär .

IMG_8890

Emma, Gela och Frida som också har egna bloggar har också gjort inlägg om brunchen. Hoppas att ni kan inspireras!

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *