Blomkålsbollar – så gör du med överbliven pizza

blomkålsbollar

I förra inlägget presenterade jag blomkålspizzan som har blivit stor favorit hos oss här hemma! Jag hade lite överbliven deg kvar som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med. Jag är uppvuxen med friterad kyckling, svamp, jag egentligen allting som går att fritera. Det är fortfarande en av mina favoriter. Friterad mat. Så jag tänkte det borde ju gå med med blomkålsdeg också. Det gjorde det! Jag blandade i lite mer riven mozzarella ost. Det går så klart utan, men det blev lyckat så här. 

Det här receptet är dessutom utvecklat i samarbete med GRAM, där man kommer att kunna köpa en helgkasse inom kort. Fantastiska råvaror i lösvikt utan plast runtom. Vegetariska/veganska recepet utvecklade av mig för att passa säsongen. För mer info gå in på GRAM

Blomkålsbollar

Du behöver:

Blomkålsdeg (blomkålspizza)

1/2 mozzarella ca 60 gr

3 msk panko ströbröd (kan bytas ut mot majsflingor som cornflakes om man vill ha glutenfritt)

1 tsk flingsalt

1 tsk chiliflingor 

1 ägg (kan bytas ut mot olivolja)

3 msk vetemjöl (kokosmjöl eller kikärtsmjöl går utmärkt att byta till för glutenfritt alternativ)

2 dl rapsolja (inte kallpressad, den är inte god att hetta upp)

Så här gör du:

Riv mozzarella och blanda ihop med blomkålsdeg. Forma till små bollar. Vispa ägg och stjälp upp mjöl i en skål, blanda panko med flingsalt och chiliflingor. Väljer du cornflakes istället, mal cornflakes i en mixer i grövre bitar, eller krossa för hand. Blanda med chili och salt. 

Rulla bollarna i ägg, eller olivolja, sedan i mjöl och rulla till sist i panko ströbröd eller cornflakes. 

Hetta upp olja i en stekpanna och fritera på varje sida i ca 2-3 min. De ska bli gyllene bruna. Om det går för snabbt, sänk värmen. Eftersom bollarna ska bli genomstekta. Blir godast så! 

Lägg över på papper och låt oljan rinna av. 

Servera som förrätt eller som snacks! 

blomkålsbollar

 

 

 

 

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *