Barn som märks

IMG_6614.JPG

Jag har ett barn som märks, två faktiskt, men speciellt ett av dem utmärker sig. Han heter stor terror och han har adhd. Ett neuropsykiatrisk handikapp, som bland annat många entrepenörer har. Men även många fängelsekunder. När han är i skolan och i offentliga sammanhang kan man säga att folk generellt koncentrerar sig på sistnämnda. Inte för att han är en liten tjuv, men för att koncentrationen på det negativa överväger det positiva. När barn inte passar in i den förväntade fyrkanten blir allting så jobbigt. Inte för barnet, utan för människor som måste jobba med dem. (läs ironi) Han har med all sannolikhet ärvt detta från sin mor, och därför klaschar vi säkert ofta också. Men det som fascinerar mig i denna skolans värld där det pressas så hårt för att få en diagnos för att de ska kunna hjälpa till. Men det leder till att föräldrar pressas till att medicinera och att skolans värld, trots att enkel google sökning fortfarande inte kan se bortom fyrkanten. Det slutar ofta med att barnet känner att oavsett vad de gör, blir det fel. De kan inte göra någonting rätt. Istället för att fokusera på det dessa barnen är duktiga och intresserade av och dessutom kan hyper fokusera på, läggs det enorm energi på att tala om för dem allt de inte kan. Efter många diskussioner på skolan svarade jag med ett mail där jag skrev: ”Att jag ger mitt barn medicin för sin adhd ska ses som ett redskap, inte som den enda lösningen. Om du har någon som sitter i rullstol och blir skjutsad till en skola utan rampar och andra lösningar hjälper rullstolen då?” Så är det ju. Medicinen dämpar hans symptom, det tar inte bort hans problematik. Självfallet gör jag vad jag kan både innan skolan och efter skolan, men under dagen skulle jag önska att de som undervisar honom skulle se hans fantastiska förmågor också och lyfta honom. Inte bara se allting som jobbigt och avvikande.

Du kanske också gillar

8 kommentarer

 1. Jättebra skrivet. Känner igen det så väl då jag med har en lite vilde med diagnos. Även jag väntar på att få diagnos så känner igen mig själv i barnen. De har ju så många starka sidor som vi istället borde få fokusera på. Kämpa på!

  1. Tack Jenny! Jag har också nyligen fått min diagnos också och det kändes skönt, som att pusselbitarna föll på plats. Tror att det kanske lättare att hjälpa de små när man själv förstår dem. Hur upplever du hjälp från förskola/skola?

   1. Det har varit riktigt illa där vi bodde tidigare. Men vi bytte ort och skola och nu fungerar det ganska bra. Inte helt ok, men mycket bättre än tidigare. Men jag hoppas på att det blir bättre och bättre. Men enda räddningen var en otroligt bra lärare. Åh hoppas min diagnos också blir klar snart! Äter du medicin eller hur gör du?

    1. Alltså det räcker ju att i alla fall en lärare ser och har viljan. Många gånger räcker det för självkänslan. Jag äter inte medicin, men tänker att lite kbt nog kan hjälpa 🙂 håller tummarna för dig! Hör gärna av dig hur det går!

 2. Jättebra skrivet. Känner igen det så väl då jag med har en lite vilde med diagnos. Även jag väntar på att få diagnos så känner igen mig själv i barnen. De har ju så många starka sidor som vi istället borde få fokusera på. Kämpa på!

  1. Tack Jenny! Jag har också nyligen fått min diagnos också och det kändes skönt, som att pusselbitarna föll på plats. Tror att det kanske lättare att hjälpa de små när man själv förstår dem. Hur upplever du hjälp från förskola/skola?

   1. Det har varit riktigt illa där vi bodde tidigare. Men vi bytte ort och skola och nu fungerar det ganska bra. Inte helt ok, men mycket bättre än tidigare. Men jag hoppas på att det blir bättre och bättre. Men enda räddningen var en otroligt bra lärare. Åh hoppas min diagnos också blir klar snart! Äter du medicin eller hur gör du?

    1. Alltså det räcker ju att i alla fall en lärare ser och har viljan. Många gånger räcker det för självkänslan. Jag äter inte medicin, men tänker att lite kbt nog kan hjälpa 🙂 håller tummarna för dig! Hör gärna av dig hur det går!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *