Att skapa harmoni genom att rensa ut

Att rensa ut

Jag lovade i mitt förra inlägg att jag skulle berätta lite mer om att rensa ut, á la Marie Kondo metoden. Det tänkte jag göra nu. Marie Kondos bok The Life-Changing Magic of Tidning Up har blivit ett fenomen i Japan. Hennes bok är intressant och väcker en hel del filosofiska frågeställningar hos mig.

Jag gillar inte oreda generellt och har lite OCD när det kommer till att organisera. Mina kläder hänger efter typ och färgordning. Jag letar dessutom alltid efter nya mer effektiva sätt att organisera mina garderober på.

Jag tycker inte om att samla, så jag gör mig oftast av med det jag inte behöver. Jag har så klart saker jag vill göra mig av med, men av praktiska skäl inte kan. Som min soffa, jag tycker verkligen inte om den. Men alternativet att vara utan soffa tycker jag ännu mindre om.

KonMari metoden bygger på att varje pryl/plagg/sak du har ska tala till dig. Det ska skänka dig glädje. Frågan du ställer till dig själv är:

Gör denna mig lycklig? Det är en känslomässig fråga. Ofta ligger saker vi sparar i känslan som är kopplad till saken, inte saken i sig. Eller hur?

Hennes metod bygger på att man börjar med en kategori av saker och inte reder upp oredan rum för rum. Man exempelvis börja med kläder. Man tar ut alla sina kläder och går igenom dem plagg för plagg. Så kommer frågan, gör denna mig lycklig?

Om den inte, gör det gör du dig av med den. Om du tvekar är det för att det är någon känsla kopplad till det. Exempelvis jeans man hade innan en graviditet. Men då är det just den känslan som jeansen representerar man ska bli kvitt. Kom ihåg att de en gång gav dig glädje. Därmed har de också fullföljt sitt syfte.

Att ha få saker som du älskar är bättre en massa saker som du typ gillar. Du kommer att använda saker du mår bra av. De andra sakerna är bara utfyllnad. Kommer du verkligen använda den där klänningen som hänger i garderoben bara för att den var dyr och samvetet inte låter dig göra dig av med den?

Jag hade en del klänningar i min garderob som har kostat en del och vid något tillfälle har de skänkt mig mycket glädje. Men inte längre. Men jag kunde inte riktigt förmå mig att göra mig av med dem, så jag la undan dem i en kartong. Jag ställde ner kartongen i källaren. När jag förra veckan skulle ställa ner fler saker, såg jag lådan. Jag öppnade den och jag hade helt glömt att de låg där. Jag hade inte heller saknat dem. Klänningarna var redo att hitta ett annat hem.

Slutligen handlar detta inte bara om att ens hem ska vara perfekt och alltid städat. Men att ställa sig frågan om saker gör en lyckliga? Gör saker inte det är det nog dags att göra sig av med det. På alla plan i ens liv. Därmed blir ens liv mindre rörigt och mycket mer fridfullt.

 

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *