Att ge bort lite jul

julgåvor
Det här inlägget är ett samarbete med Barnfonden.

När jag var liten var julklappshögen till oss barn helt enorm. Vi var väldigt bortskämda och våra föräldrar och morföräldrar älskade att skämma bort oss. Jag älskade så klart detta när jag var liten. Missförstå mig inte jag gillar fortfarande få presenter, men jag tänker mycket mer vad och hur jag får. Framförallt vill jag inte att mina barn ska bli överrösta av prylar. Bara för att få. Saker som bara lägg på en hög och glöms bort, för det ändå bara är en i mängden.

Jag försöker köpa mycket begagnat både till mig och barnen, dels ur miljöaspekten men också används vissa saker används så kort tid att jag ärligt talat inte har hjärta att lägga en massa pengar på det.

Vi har också börjat med att lämna julklappar till dem som inte har. Finns en massa julklappsinsamlingar, och det här året har vi valt att lämna till St:Petri. Barnen får välja en eller två leksaker som de inte leker med längre, vi slår in den och så lämnar vi in den.

Dels ger det en naturlig diskussion kring hur olika vi har det. Att vissa har mer än andra och olika orsaker till att det är så. Att man ska glädjas åt det man har och vara tacksam.

Detta har lett till mycket diskussioner om hur man lever i olika länder och hur jordens resursers fördelas. Detta är ju mest med storebror, men lillebror lyssnar också. Storebror vill hjälpa alla och blir väldigt illa berörd av orättvisor.

Så i jul ska vi som familj köpa en julklapp via barnfonden. Genom Barnfonden kan man nu köpa Moringaträd och ge bort till människor i utsatta områden. Du kanske undrar vad Moringa är? Det gjorde jag också. Moringa är en sk superfood och ger rikligt med energi.

Tänk att ett färskt Moringablad innehåller 4 gånger mer A-vitamin än morötter, 7 gånger mer C-vitamin än apelsiner, 4 gånger mer kalcium än mjölk, 3 gånger mer kalcium än bananer och 2 gånger mer protein än yoghurt.

Moringaträdet trivs nämligen i både torrt och tropiskt klimat och växer väldigt snabbt. Under det första året kan trädet bli 3-4 meter högt. Redan ett halvår efter planteringen kan trädet bära frukt. Både trädets frön, rötter och blad är ätbara. Fröna kan malas ner till matolja, och bladen är väldigt näringsrika

De här fantastiska växterna kan du köpa här och för 100 kr ger du bort två träd till familjer i områden hårt drabbade av torka. För 500 kr skänker duen hel dunge, för 5 000 kronor plantor till en hel skog.

Om du vill smaka på denna supernyttiga växt finns det att köpa i pulverform i olika hälsokostbutiker. Väldigt gott att ha i din smoothie.

Moringa

Moringasmoothie

Du behöver:

4 dl färsk babyspenat

3 dl mandelmjölk (går bra med havre eller vanlig mjölk också)

2 bananer

3 dl Frusna blåbär

1 msk Krossade linfrön

1 tsk Moringapulver

 

 

Om Barnfonden

Barnfonden är en svensk, religiöst obunden, barnrättsorganisation som ingår i det internationella

nätverket ChildFund Alliance. Barnfonden har ett 90-konto och samlar årligen ihop cirka 100 miljoner

kronor. Tillsammans stödjer ChildFund Alliance mer än 15 miljoner barn jorden runt. Läs gärna mer här

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *