7 tips i köket

tips för köket

Jag älskar mat och spenderar mycket tid i köket. Mycket i gällande matlagning är trial and error. Jag har många saker kvar att bemästra. Men vissa trick som jag har lärt mig underlättar verkligen i köket. Jag vill gärna dela med mig av dessa till er. Om ni har något tips, får ni gärna lämna en kommentar.

Förvara kryddor

Eftersom det är praktiskt är det många som förvarar sina kryddor ovanför eller nära spisen. Men för att bevara smaken på kryddor ska de förvaras torrt, mörkt och svalt. Värme kan leda till fukt och det ändrar kryddornas smak .

Hacka kryddor med salt

För att förhindra kryddor från att flyga överallt när du hackar dem, strö lite salt på skärbrädan. Saltet håller örterna på plats.

Smak av färska kryddor året runt

Gillar du också smaken av färska kryddor? Då finns det ett litet trick – frys dem i iskuber, tillsammans i olivolja. Fettet från olivoljan kommer att bevara smak av kryddorna och förhindra att de blir bruna, som de ibland blir i frysen. Hacka eller behåll kryddorna hela och fyll en isbricka med ¾ av kryddor, och fyll med olivolja. När det sedan är fruset paketera och märk. Sedan lägger du i dem i grytan/soppan vad du än lagar.

Rumstempererat kött

För att få bästa resultat när man ska steka olika typer av kött är rumstempererat bäst. Ta fram köttet ca 1 timme innan. Det ger nämligen en fin stekyta eftersom kallt kött sänker stektemperaturen.

Använd tummen

Tycker du också att det är svårt att avgöra hur pass färdig din biff är?

Sätt ihop ditt pekfinger och tumme och känn den köttiga delen av handen under tummen – så känns det när biffen är blodig. Gör samma sak med ringfingret och tummen – det är medium. Lillfingret och tummen är genomstekt.

En rostad kyckling

Grillad kyckling i ugnen är så himla gott. Men köttet blir också väldigt lätt uttorkad. Fyll kycklingen med valfri kryddning. Jag brukar ta lagerblad, citron, salt, pepper och krossad vitlök. Smörj sedan kycklingen med rumstempererat smör över hela huden och under skinnet på bröstet, salt och peppar. Placera kycklingbröstsidan nedåt i en långpanna. In i ugnen, som ska vara på 200c. (Ca 1h 15min) Vänd kycklingen när det är ca 20 min kvar, ringla över flingsalt. Detta ger en krispig yta och mört kött.

Skala en ingefära

Det här har jag haft så mycket problem med. Ingefäran med alla dess ojämnheter, kan vara svår att skala. Istället för att använda en kniv eller potatisskalare, använd en sked. Skrapa skeden mot huden och voilá. 

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *