12 saker att göra i Budapest – din guide till det godaste

BudapestBudapest, denna vackra stad, som många sätt är hemma för mig. Mina föräldrar kommer därifrån och jag är uppvuxen med det ungerska köker och kulturen. Som barn spenderade jag mina somrar här och jag kan fortfarande komma ihåg smaken från en solmogen persika, som jag plockade från trädgården. Hur jag hetsåt röda vinbär från en buske, de var så himla söta! Hur jag fick växa upp med en smak som alltid får mig att tänka på Budapest. Nämligen punsch, glass och tårta framförallt. Langos på stranden under sommaren.

För mig är Budapest hemma på något sätt, fast jag aldrig har bott. Det är här jag kan äta all mat som jag växte upp med, men inte lagar själv. Men det är också här jag kan vältra mig i bakelser och kakor som jag inte kan få tag på någon annanstans. Jag älskar att äta. Men bara det som får mig att må bra i själen.

Budapest är naturligtvis inte bara en stad att äta i, där finns så mycket att uppleva. Vackra byggnader, museum, mörka delar av historien finns också att skåda. Jag tycker att man ska uppleva lite av varje!    

guide till Budapest

Så här kommer en lista på 12 saker man inte får missa i Budapest!

 1. Buda slottet – Det här är hands down mitt absoluta favorit distrikt. Det är alltid mitt första stopp och jag kan ströva omkring här i timtals. Om jag någonsin köper en lägenhet i Budapest är det här jag vill bo. Det är mycket historia att ta in och mycket att göra också. Finns kyrkor, museum, labyrinter och restauranger.
 2. När du ändå är i området så ska du genast bege dig till Ruszwurm och äta en krémes. De gör de bästa av denna sort i Budapest. När jag och min pappa var i Budapest tillsammans en gång för många år sedan hade han aldrig ätit bakverk där. Jag köpte en krémes till honom och vi satt och tittade ut över Budapest samtidigt som vi åt dessa delikata bakverk. Han höll med, de var de godaste
 3. För lite mer historia och ett måste för att förstå Ungrare och hur deras faktiska politiska situation idag påverkas av en väldigt greppbar historia, så gå till house of terror . Huset heter så, för att det var dit motståndare av två olika politiska regimer under 1900 talet fördes, torterades och även mördades.
 4. Efter ett sådant här besök behöver man någonting annat att tänka på. På samma gata, fast på nummer 22 finns operahuset. Gå dit och köp biljetter till en föreställning. Hjärtskärande vacker byggnad och fantastiska föreställningar. Men i Budapest är detta ett fint event, så klä upp dig ordentligt.
 5. Innan opera kanske man vill äta lite middag. På Menza hittar du garanterat någonting gott att äta. Det är väldigt prisvärt och har fått väldigt goda recensioner av kräsna ungrare. Boka bord.
 6. Mák – Här ska du verkligen boka bord. Detta är fine dining och Mák, som för övrigt betyder vallmo har vunnit en massa utmärkelser och är även rekommenderad av guide Michelin. Det här en bladning mellan ungerska smaker och skandinavisk presentation.
 7. En klassiker i Budapest är deras bad. Jag gillar Szécsényi badet mest, inte minst för dess vackra byggnad. Badet ligger också i en väldigt vacker omgivning.
 8. Nagy vásárcsarnok (Stora Saluhallen) – Hit går man för införskaffa ungerska delikatesser. Så som gyulas, salámi, pusta (korvar) och gåslever. Det är stängt på söndagar.
 9. Magyar Nemzeti Muzeum -Det här muséet är det mest nostalgiska för min del. Det ligger i samma område som min mamma växte upp i. Vi var ofta här när jag var liten. Det är intressant historia som Ungern har och här kan man lätt ta del av den. Om det är varmt ute är det väldigt mysigt att dricka någonting svalkande i deras trädgård.
 10. Parlamentet – En otroligt vacker byggnad och även den största i Budapest.
 11. När jag var i övre tonåren och började gå ut med mina kompisar under somrarna, var det hit vi gick. Då låg det vid Petöfi bron och jag har faktiskt inte varit där sedan de flyttade. Men på sommaren blir detta ställe som en tropisk klubb. Sand mellan tårna, utomhus, latin moves och goda drinkar. Rio Budapest
 12. Massolit Books & Café in Budapest -Jag kan läsa på ungerska, men föredrar engelska böcker. Detta ställe är en pärla. Massor av titlar, trevliga ägare och väldigt gott kaffe.

krémes

budapest

 • Bubblare!
 • Borkonyha – (vinköket) Har en stjärna i Michelin guiden och köket är ungersk mat i nytappning. Prova Mangalica om det finns på menyn!
 • Szimpla kert – Budapests första ruin pub. Det måste upplevas!
 • Kerepesi kyrkogården – lite morbid kan man tycka, men den här kyrkogården är som Highgate i London eller som Pére Lachaise i Paris. Efter att ha varit nationlmuséet kanske man vill se deras mausoleum eller se var ungerns stora finns begravda. 
 • New York Café – Var, när det öppnade 1894 känt som europas vackraste kafé och har varit plats för många europeiska skribenter genom tiderna. Ligger i entrén på hotellet Boscolo, som också är värt att titta på. Jag kan faktiskt inte välja vilken dessert som är ett måste, för det är de allihopa!

 

 

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *