12 saker att göra i Budapest

Gerbaud i Budapest

Eftersom jag har mina rötter från Budapest och har spenderat otaliga somrar (även kalla vintrar) där får jag ofta frågan vad en inte får missa när en är i Budapest. Jag tycker ju såklart att en inte ska missa någonting, för där är så mycket att se och så mycket att göra. Jag är så klart helt partisk. Även om detta inte är min hemstad, är det mina föräldrars och mina släktingars. Det är på många sätt hemma för mig.

krémes

Så här är en lista på 12 saker en inte får missa i Budapest!

 1. Buda slottet – Det här är hands down mitt absoluta favorit distrikt. Det är alltid mitt första stopp och jag kan ströva omkring här i timtals. Om jag någonsin köper en lägenhet i Budapest är det här jag vill bo. Det är mycket historia att ta in och mycket att göra också. Finns kyrkor, museum, labyrinter och restauranger.
 2. När du ändå är i området så ska du genast bege dig till Ruszwurm och äta en krémes. De gör de bästa av denna sort i Budapest. När jag och min pappa var i Budapest tillsammans en gång för många år sedan hade han aldrig ätit bakverk där. Jag köpte en krémes till honom och vi satt och tittade ut över Budapest samtidigt som vi åt dessa delikata bakverk. Han höll med, de var de godaste
 3. För lite mer historia och ett måste för att förstå Ungrare och hur deras faktiska politiska situation idag påverkas av en väldigt greppbar historia, så gå till house of terror . Huset heter så, för att det var dit motståndare av två olika politiska regimer under 1900 talet fördes, torterades och även mördades.
 4. Efter ett sådant här besök behöver man någonting annat att tänka på. På samma gata, fast på nummer 22 finns operahuset. Gå dit och köp biljetter till en föreställning. Hjärtskärande vacker byggnad och fantastiska föreställningar. Men i Budapest är detta ett fint event, så klä upp dig ordentligt.
 5. Innan opera kanske man vill äta lite middag. På Menza hittar du garanterat någonting gott att äta. Det är väldigt prisvärt och har fått väldigt goda recensioner av kräsna ungrare. Boka bord.
 6. Mák – Här ska du verkligen boka bord. Detta är fine dining och Mák, som för övrigt betyder vallmo har vunnit en massa utmärkelser och är även rekommenderad av guide Michelin. Det här en bladning mellan ungerska smaker och skandinavisk presentation.
 7. En klassiker i Budapest är deras bad. Jag gillar Szécsényi badet mest, inte mist för dess vackra byggnad. Badet ligger också i en väldigt vacker omgivning.
 8. Nagy vásárcsarnok (Stora Saluhallen) – Hit går en för införskaffa ungerska delikatesser. Så som gyulas, salámi, pusta (korvar) och gåslever. Det är stängt på söndagar.
 9. Magyar Nemzeti Muzeum -Det här muséet är det mest nostalgiska för min del. Det ligger i samma område som min mamma växte upp i. Vi var ofta här när jag var liten. Det är intressant historia som Ungern har och i välplanerade utställningar kan man lätt ta del av den. Om det är varmt ute är det väldigt mysigt att dricka någonting svalkande i deras trädgård.
 10. Parlamentet – En otroligt vacker byggnad och även den största i Budapest.
 11. När jag var i övre tonåren och började gå ut med mina kompisar under somrarna, var det hit vi gick. Då låg det vid Petöfi bron och jag har faktiskt inte varit där sedan de flyttade. Men på sommaren blir detta ställe som en tropisk klubb. Sand mellan tårna, utomhus, latin moves och goda drinkar. Rio Budapest
 12. Massolit Books & Café in Budapest -Jag kan läsa på ungerska, men föredrar engelska böcker. Detta ställe är en pärla. Massor av titlar, trevliga ägare och väldigt gott kaffe.

gata i Budapest

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *