10 tips för att kunna samarbeta med sitt ex

samarbeta med ditt ex

Att skilja sig/separera är för de flesta väldigt tufft. På olika sätt, men tufft. Det jag tyckte var jobbigast var att jag fortfarande behövde vara en förälder med andra föräldern. Men i olika hem. Att ”släppa” mitt föräldraskap varannan vecka. Men för att inte behöva stöta oss med varandra när alltid var som mest infekterat, satte vi upp regler. För allting inte skulle bli en diskussion. Om man inte alltid behöver prata med varandra är det lättare att gå vidare och inte vara arg på varandra. För att förhoppningsvis gå mot en tid när det går att kommunicera. Jag har samlat tips som hjälpte oss att göra det så smidigt som möjligt.

Gör upp ett schema

Detta är nog det som skapar mest friktion och därför det viktigaste att det sitter. Håll er till schemat i början, om/när samarbetet går bättre kan man alltid ändra om det behövs. Men var tydlig och klar i början. Börja med att besluta hur uppdelningen passar barnen. Alla barn mår inte bra av vecka/vecka. Sedan är det rättvise principen hos föräldrarna som får råda många gånger. Varannan jul/nyår/påsk mm. Var lyhörd på barnen hur uppdelningen fungerar. Men sitter det ett schema så finns det en sak mindre att irritera sig på. Kom också ihåg att det är jätte bra att fråga den andra föräldern om hjälp, men man också acceptera att oavsett anledningen kanske det inte fungerar för den. Straffa/hota/ inte. Det är barnet/n som blir drabbade.

Prata inte illa om den andra föräldern 

Denna är så viktigt, men ändå är det så många som gör det. Den andra föräldern är en förlängning av ert barn. Pratar du illa om den andra föräldern tar med största sannolikhet barnet också illa vid sig. Det är så lätt att vilja göra när man känner sig sårad, ledsen eller kränkt. Men det sårar barnet absolut mest. Jag mår inte dåligt av att du säger taskiga saker om mig.

Små barn har stora grytlock

Barn uppfattar allting man säger, och även om du inte uppfattar vissa saker som taskiga kan ett barn göra det. Beroende på ålder och fantasi kan mycket misstolkas och bli helt fel. Prata inte om ”vuxen” saker när barnet är runt dig.

Föräldraskap varar för evigt

Du skiljer/separerar från din partner, inte ditt barn. Samma sak gäller tvärtom, din partner lämnar ert förhållande, inte förhållandet till barnet. Det är viktigt för barnet att veta att deras relation till båda föräldrar kommer att fortsätta.

Tvinga aldrig barnet att välja sida

Fråga aldrig vilken förälder barnet föredrar. Respektera att deras förhållande är olika med båda. Precis som om man har två barn är förhållandet med de två olika barnen annorlunda. Jag älskar båda lika mycket, men har helt olika förhållande till dem. Samma sak gäller föräldrarna. Tvinga inte fram en lojalitet.

Snälla rara pumpa inte barnet på information om hur det är i andra hemmet

Jag vet att detta är väldigt frestande. Jag är väldigt nyfiken. Jag ställer så klart frågor om hur det var och om de hittat på någonting roligt tillsammans. Men sätt inte ord i munnen på dem och ställ ledade frågor. Men var lyhörd. Barn berättar om du lyssnar.

Skicka inte meddelanden till den andra föräldern via barnet 

Det lägger oerhört mycket press på barnet och de blir lätt oroliga att det blir fel. Om du vill den andra föräldern någonting kommunicera själv.

Bestäm stora saker tillsammans så att ni gör på samma sätt

Ska nappen bort, inte sova på eftermiddagarna längre, somna själv/eget rum, bli blöjfri mm. Det blir väldigt mycket mindre förvirrande för barnet om man kan komma överens om sådana här stora saker. Barn lär sig snabbt att olika hem har olika regler. De kan också oftast hantera olika förhållningssätt i olika hem. Men det underlättar om man exempelvis slutar med napp samtidigt hos båda sina föräldrar.

Håll det du lovar

Vi har alla varit där, lovat någonting som sedan inte går att hålla. Berätta det, be om ursäkt och försök att gottgöra. Försök att fullfölja det du lovar barnet. Det är så oerhört frustrerande att få hem barn som är så besviket på den andra föräldern för brutna löften. Det är ingenting som varken den andra föräldern eller barnet ska ansvar för.

Kom i tid 

Om ni har hämtning/lämning utanför förskolan eller skolans värld så respektera den andres tid. En kvart är kanske inte är mycket för dig, men är det för den andra. Det gäller även när du kommer tidigare. Kanske behöver man den kvarten att avsluta någonting. Respektera tiden.

Med tiden blir det lättare att samarbeta. Men slipper man en massa friktioner i början kan samarbetet kanske till och med börja tidigare. Du kan inte heller ändra den andra personen hur mycket du än vill. Om du inte kunde göra det medan ni levde tillsammans är det oerhört liten chans att du kan göra det nu. Tvärtom den andra föräldern kan uppleva sig under ständig kritik istället. Däremot kan du ändra din egen inställning. Hur du bemöter den andra föräldern. Det är det enda du kan ändra.

 

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *